Tuesday, November 16, 2010

Kacang Panjang Tumis Sambal Belacan

Ini adalah antara salah satu cara tak membazirkan left-overs. Biasanya kalau sambal belacan yg berlebihan tu mommy buat nasi goreng sambal belacan. Tapi kali ni mommy buat utk tumis sayur. Sayur yg mommy pilih adalah kacang panjang. Kalo nk tukar sayur lain pun no hal, InsyaAllah sedap jugak...

Jom menumis!

Kacang Panjang Tumis Sambal Belacan



Bhn:
7-8 btg kacang panjang (atau secukupnya)
2 ulas bwg putih - diketuk
1 bj bwg besar - potong bulat
1-2 sdb sambal belacan
1/2 bj cili merah - hiris2
2 ekor sotong - potong bulat nipis2 (mommy cuma ambil badannye aje)

sedikit air - utk dijadikan kuah
garam & gula secukup rasa
myk utk menumis

Cara:
1. Potong kcg2 pnjg pendek2 - ikut kebiasaan nk pnjg mana
2. Panaskan myk dlm kuali dan tumiskan bwg putih dgn api sederhana. Bila dh naik bau masukkan sambal belacan. Kacau2 sebentar then masukkn sotong dan sedikit kicap. Kacau lagi.
3. Kemudian masukkan air serta perisakan dgn garam & gula. Biar sampai sotong dh masak then barulah dimasukkan kacang panjang. Kacau2 dan sebelum diangkat, jika nk kuatnya pekat, bancuhlah tpg jagung dgn sedikit air dan masukkan ke dalam kuali. Kacau sikit2 hgga ia mendidih then tutup api. Boleh diangkat & dihidangkan.

No comments:

Post a Comment