Thursday, January 13, 2011

Pulau terapung

Hehheheh...pulau terapung ni bukannya nama pulau utk gi holiday ke per...ni nama dessert omputih diterjemahkan ke bhs melayu katakan... Floating Island ni mmg ler tak berapa susah membuatnya tp renyah sket. Renyah dlm ertikata kene wat 3 benda tuk jdikan satu. pastu, kalo nak serve sedara-mara or guests, kene wat on the spot, xleh wat in advance (kecuali custardnye). Kalo tak, tak berapa kick rasenye.

Dh byk jumpa resipi pulau ni samada dalam buku2 masakan or internet tp mostly guna byk telur. Mula2 dulu ikut je resipi tp x larat nk telan over smell telur itewwwwww....so lama2 mommy kurrrrengkn kuantiti telur so kire ok gak la... Ala2 mkn puding buih la jugek rasenye :). Tp tak smua kaum kerabat kt umah mommy ni leh mkn dessert ni -- ikut selera tekak msg2 katakan...Yg paling suke mkn hat yg sulung tu je, mommy kire 50-50 jer, yg lain ada yg leh sket2, ada yg xleh lgsg!..mcm2....

Psl dumplingnye tu, ada resipi yg masak dlm susu, ada yg masak dlm air biasa je. Hat yg ni mommy wat masak dlm air biasa & wat sket je, cukup dlm 2 gelas tp mommy boh dlm 3 gelas dessert. Lama dh xwat, rindu laks rasa kerangupan golden syrupnyet tuh...krruupp..krruupp makan hehhehe. Ini adalah hasil campuran bbrp resipi pulau yg mommy compile tuk wat in my own style. Custardnye tu Batrisyia yg watkan tp pulaunye tu dia lom pass lg.

Jom try wat pulau terapung, jom!

Pulau Terapung (aka Floating Island)

Pulau terapung versi mommy :)



Bhn:

utk kastad:
2 ketul kuning telur, dipukul dgn garfu
1 cwn susu
2 sdb gula kastor
1/2 (setengah) sdt esen vanila

utk dumpling:
1 bj telur, ambil PUTIH nye sahaja
1 1/2 sdb gula kastor

utk sirap:
2 sdb gula kastor

Cara:
Sediakan kastad:
1. Campurkan kuning telur (yg dh dipukul tu) bersama2 dgn susu dan gula; dan letakkan ke dalam heavy-based sauce-pan (mommy guna yg tefal tu je). Guna api sederhana, masakkan kastad, sentiasa kacau yerrr, kalau tak berketul2. Bila kastad dh pekat & melekat pd senduk, turn off the heat.
(nota: Kalau xder sauce-pan camtu, masak guna style double-boiling).
2. Masukkan kastad ke dalam 2 gelas dessert (atau 3 gelas) - ikut saiz ler, agak2 tp jgn penuh sgt, karang bila letak dumpling tu karang, melimpah ayor...banjir kat pulau la plak nnt hehhehe.
3. Pas siap hat tu, biar dia suam2 jap then tutup gelas (mommy cover ngan aluminium foil jer) then masukkan ke dalam fridge. Sejukkan lbh krg 1 jam gitu. Kene sejuk, baru sedapppp...

Sediakan dumpling:
1. Pukul putih telur dgn electric beaters, wat meringue. Meringue tu maknanye telur membentuk stiff peaks. Pastu tmbh gula dan pukul lagi smpai meringue berkilat atau gula dh dissolve.
2. Sediakan periuk biasa yg lebar, masukkan air sket, setakat dlm 2 takuk (line) jari hantu. Renehkan air tu. Bila dh reneh, guna senduk kecil, kaupkan satu senduk (mcm nk buat kuih jemput guna sudu tu kan...) then perlahan2 & lembut2 lah yer bila nk letak dlm air tu. Adunkan meringue tu biar meninggi ke atas sket, bg tggi sket pulau tuh :). Ni teknik poach. Poach kan ler pulau tu dlm 3-5min then angkat.
3. Hati2 masa angkat pulau & better guna slotted spoon, toskan air jap pastu baru ler letakkan atas kastad kat dlm gelas td tu.
Ni contoh slotted spoon yg ada kt umah mommy












Sediakan sirap:
1. Ni kire last step. Mudah aje, letak gula ke dalam heave-based sauce-pan (hat yg mommy pny ni jenis non-stick) dan masak hgga ia warna jd cam golden. Masaknye tu mestilah sentiasa kacau, non-stop tau.
2. Bila sirap dh keemasan & cair2 gitu, off the heat dn biarkn skjp dlm sauce-pan tu but still kacau2...dlm seminit gitu. Jgn pegang eks, panas ssgt tuh! Pas sminit, drizzlekan ke atas pulau2 td. Time tu, sirap tu terus mengeras, jd keping2an gula. Ni yg mommy ckp kruuupp, kruup mkn tuh kekekekke.
(nota: Kalau lambat sgt drizzle kt atas pulau, gula akn mengeras esp kalo ditarik2 akn jd cam benang2 halus - ni kire dh masuk bab nk wat kek perancis, croquenbouche tu...yg benang gula berpusing2 kelilingnye tu hehehhe).
3. Siap drizzle leh lar terus dihidangkan. Lautnye (kastad) sejuk, pulaunye (dumpling) suam2, pasir2nye (sirap) rangup! Yummm...

Nota: Pd yg xmo terus hidang, jus prepare kastadnye je in advance. Letak je le dlm esbok. Bila dh ready nk ngap, baru le watkn dumpling & golden syrup tu...

No comments:

Post a Comment