Monday, February 21, 2011

Paru Masak Lada Hitam Berkrim

Amboi...panjangnye nama masakan heheeh....kuahnye fav one of my kids so kene maintain masak lada hitam berkrim tu hehhe...Paru ni cuma kegemaran mommy sengsorang je kt rumah ni so isi mkn srg2 but kuah leh kongsi2....Sesapa yg tak makan paru, bley aje gantikan dgn daging.


Paru Masak Lada Hitam Berkrim


 
Bhn:
200-250g paru lembu, hiris dlm 0.5cm tebal
2-3kpg asam gelugor
air secukupnya utk merebus

1sdb lada hitam (krgkan sket jika xsuker pedasnye tu), tumbuk tp jgn terlalu lumat, kasar2 sket
3 ulas bwg putih, hiris nipis2
1in halia, hiris btg mancis
1/2btg karot, hiris btg mancis
1bj bwg bombay, hiris bulat2
2sdb madu
1sdb kicap masam manis
6sdb cream (gantikan dgn santan jika tiada)
sedikit air, jika nak kuah lebih
garam secukup rasa
1sdb olive oil

Cara:
1. Rebus paru bersama2 dgn air secukupnya, serta asam gelugor dan secubit garam. Rebus smpai paru lembut & tidak liat.
2. Panaskn olive oil dlm non-stick fry pan. Sautekn bwg putih & halia smpai lembut then campurkan lada hitam. kacau2 kemudian masukkan paru, madu, kicap serta sedikit air. Kacau2 supaya paru mesra dgn bhn2 lain dlm kuali kemudian masukkn karot, cream/santan serta perisakan dgn sedikit aje garam. Last sekali masukkan hirisan bwg bulat. Kacau2 skjp & angkat.





.

No comments:

Post a Comment