Wednesday, April 25, 2012

Cucur Labu Kembong


Another series of cucur yihaaaa... :)
This version of cucur sebenarnya tak berapa popular kt rumah ni. Yg makannye cuma mommy and the two li'l boys: Arish & Khalish. Yg lain - reject terus. Whatever!!!...janji I loiiikkeeeee.....
Cucur labu would be my all time fav w/pun tak semua anak menurun mommynye :P

Jom....men-cucur lagi.....!

Anggaran bhn2:
400g labu - mommy guna butternut pumpkin/squash sbb hat tu yg ada kt kedai masa pegi bli  tu.
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 sdt baking soda
1/2cwn gula - anggaran, blh tambah/kurangkan
5-7sdb air - anggaran, ikut kepada kelembutan adunan
-----------
minyak secukupnya utk menggoreng

Cara:
1. Rebus labu hgg lembut. Angkat & toskan airnya. Lenyekkan guna masher. Or, blend it to become a puree. Either one will do.
2. Panaskan minyak dlm pan/pot, api sederhana panas.
3. Dlm satu bekas - gaul rata bhn2 kering. Campurkan labu ke dlm bekas campuran  bhn2 kering then kacau. Masukkan air sedikit demi sedikit shg dapat adunan cucur yg lembut.
4. Kurangkan api kpd medium. Guna sudu sup (atau sudu besar biasa), celupkn skit ke dlm myk panas dan angkat keluar. Then cedok sesudu adunan cucur dan perlahan2 letak dlm myk pnas. Ulang smpai cukup satu pan/pot (spt dlm gambar). Masakkan cucur dgn api medium atau kurang sket. Masak mcm cucur biasa ler kan. Bila dh cam kental angkat dan toskn atas kitchen tissue.

2 comments:

  1. Salam kenal jugak Mommy Alma,

    tq sudi datang n tinggal jejak kar rumah buruk kak rose ni... molat2 cucur ni rasa nak ngap jer! kak rose mmg suka labu, masak apa pun lah!

    ReplyDelete
  2. kak alma....gemok2 cucur nya kak..saya tak pernah makan cucur labu....ada labu kat rumah ni tapi malasnya nak buat..heheheh

    daging panggang kat bawah tu..wallah sedapnya.saya suka masak cam gitu....kalau ada daging bleh cuba..kuah dia menarik la kak...:)

    ReplyDelete