Wednesday, June 20, 2012

Daging Masak Panang



Salam & G'day...
Ini adalah antara masakan harian yang mom belum sempat2 nak share...Gambar ni pun dah lama terperuk dlm laptop yang tak sempat2 aje nk ditayangkan. Mood nk ke sini x berapa ada bbrp mggu kebelakangan ni dek sbb kan busy itu ini, masalah itu ini --- hidup kan, mana ada yg straight line yg predictable by parametric model --- mesti simpang-siur kan, baru ler challenging :P

Daging panang atau daging masak kari ni adalah semestinye versi Thai. Sukerrrr sgt masakan Thai yg mostly-nya TAK bergaram tp rasa tetap best! Panang tu lebih kurang sama makna dengan gulai atau curry yg mengguna santan + red paste curry.
Hat yg ni mmg mommy bagi 2 thumb ups sbb mmg kao2 sedap sey! This one quite kering tp boleh aje nk buat berkuah sbb masa this one bergambo, tang hari mom masak masakan lain yg dah berkuah so tak nak le byk2 food berkuah dlm satu hidangan. Apa2 pun, kuahnya tu adjustable..nak pekat or cair janji rase ttp panang ok...? This fabulous recipe is form Wandee Young yg terkenal dgn Young Thailand - pencicah pedas thai yg ummpppp.....very tempting!

Jom kita mem-panang....!
Bhn:
300g daging, hiris2
2-3 helai daun limau purut, hiris2
2cwn santan
2sdb pes kari merah - klik sini utk buat: PES KARI MERAH.
1sdb sos ikan
2sdb kacang tanah - tumbuk
1sdb gula
--------
hidangan (optional)
1-2ulas bwg kecil, hiris2
1helai daun limau purut, hiris2
sedikit daun basil

Cara:
1. Dalam satu periuk saiz medium, panaskan 1cwn santan bersama2 dgn pes kari merah. Api sederhana besar aje, masakkan smpai pecah minyak (sambil kacau2) & pekat then tmbh sos ikan; kacau2 lagi.
2. Tambah lagi secawan santan dan daging, guna api sederhana. Masakkan, sambil kacau2 dlm seminit then masukkan kacang, daun limau purut & gula. Sambil kacau2, let daging empuk (warna tukar kemerahan & pekat).
3. Guna api kecil, biar daging terus masak (mereneh) dlm another 3min supaya minyak naik then angkat. Siap.

Hidangkan dgn taburan hirisan bwg, hirisan daun limau purut & daun basil.

2 comments:

  1. ooo masakan thai..saya kalau resepi kena letak kacang tanah ni memang surrender nak buat...hahahhaha

    ReplyDelete
  2. q,
    kalo xmo kcg tanah, ganti dgn candle nuts (buah keras) -- akk guna candle nuts bila stok kcg tnh tmbuk da abis

    ReplyDelete