Thursday, July 26, 2012

Mandy Rice with Salata Hara


AsSalam..

Ini adalah antara nasi pakej yg amat mudah nk buat. Pd penggemar nasi2 style timur tengah, boleh ler skali sekala memasaknye. Hari2 tak leh ler...muaksss.
Boleh pelbagaikan dagingnye tu...kambing pun ok. Nnt nx round mom nk try ayam la plak sbb warga2 rumah ni lebih prefer ayam sdgnkan pak2 & mak2 arab prefer lembu/kamben..., xleh gu...
Bila bulan puasa, dek sbb hari2 kene makan at fixed time, so juada pun kene di-fixed kan jugek. So, dalam list menu, ada ler mandy rice. So,

Jom masak mandy...........!

Mandy Rice (cikManis of MyR)
*yg dlm brackets with bold font tu is sukatan mom*


***PENYEDIAAN STOK TULANG UNTUK NASI***
1 1/2 kg tulang lembu/kambing yang ada daging (jgn tulang semata2 tau) -- (800g aje)
15 biji buah pelaga (10bj)
15 kuntum bunga cengkih (10bj)
15 biji lada hitam (10bj)
1 sudu kecil jintan putih 
1 biji buah pala (diketuk) - (xde dlm stok) 
3 helai bay leaves 
1 inci halia (diketuk)
***PENYEDIAAN NASI***
3 cawan beras basmathi
3-4 cawan stok tulang (bergantung kepada jenis beras basmathi)
2 sudu minyak sapi / mentega / minyak zaitun
1 labu bawang besar yang besar (potong dadu)
1 biji tomato yang kecil (potong dadu)
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
5 biji lada hitam
garam dilupa jangan!! (x sedap kalau nasi tawar)
*** PENYEDIAAN SALATA HARA***
2 biji tomato (mom guna roma tomato sbb itu aje yg ada dlm fridge)
2 cili merah
1/2 biji bawang besar
sedikit daun ketumbar
lemon
garam & gula secukupnya

Cara-cara
  1. Rebus tulang & daging sehingga empuk bersama rempah ratus, bay leaves dan halia. Tapis, ambil stok dan tulang & daging. (mom letak garam terus supaya rasa masin mesra dgn daging).
  2. Tumis bawang besar bersama minyak sapi / mentega / minyak zaitun sehingga layu. Masukkan rempah ratus, garam, beras basmathi dan stok tulang. Masukkan tulang dan daging. Biarkan sehingga mendidih lalu masukkan tomato yang telah dipotong dadu. Transfer ke periuk nasi elektrik. (Kalau nk biarkan kt dapur gas pun xper.. masak nasi sehingga masak). Bila dah masak, bolehla titik pewarna kuning. Kalau tak nak pun xper.
  3. Untuk salata hara, kisar kesemua bahan kecuali garam, gula & lemon (kisar tanpa air). Apabila dah hancur, masukkan gula dan garam secukupnya bersama perahan lemon.

*** ini adalah resipi cut & paste drpd cikmanis MyR except yg bold in brackets.




No comments:

Post a Comment