Thursday, June 24, 2010

almaraz cheesy frittata with water spinach

Kali ni mommy nak share frittata ngan semua tetamu blog ni. Sebelum ni cam xkesah je nk share sbb benda sempoi cam frittata je kan tp pk2 balik, why not..kot2 ada mommy out there yg kebuntuan sengsorang diri kt dapur asik masak benda yg sama je, bila tgk resipi ni leh lak bg diversity sket...ce wah. tak pe lah kan, hari2 masa ala2 serupa pun, at least perut family semua kenyang, lebih dr okeh dh tu. Yg penting, air tangan sendiri tuuu..sekali sekala terjah menerjah kt kedai makan pun no hal hehehhe...kuar jap dr kepompong your own kitchen diary kan.

Ok lah, celoteh panjang la plak! Sebelum tu nak bgtau, water spinach tu bkn bayam air yerr...tp kangkung. My kids prefer makan kangkung dr lain2 green veggies so tu yg guna kangkung.

Jommmmm masak frittata!

almaraz cheesy frittata with water spinach

















Bhn:
2 - 3 bj telur
1 - 2 sdb cheddar cheese
2 ulas bwg putih (crushed)
2-3 btg daun kangkung (ambil daun aje, potong kecik2...stem-nye xmo)
1/2 bj tomato kecil (potong nipis2)
1 sdb olive oil (ganti dgn minyak masak biasa jika tiada)

Cara:
1. Pukul telur bersama cheese (guna garpu). Then campurkan kangkung dan tomato, dan kacau2 je biar gaul rata.
2. Panaskan myk dlm kuali dan saute-kan crushed bwg putih td. Naik bau aje terus masukkan campuran telur td. Masakkan hingga bhg atas dan bwh kekuningan.
3. Siap utk dimakan dengan nasi putih, atau dimakan waktu breakfast...mmm...yum3!

nota: frittata ni mommy tak letak garam sbb cheese dh masin sket...

No comments:

Post a Comment