Wednesday, December 15, 2010

Almaraz pillaf

Bila dh jemu dgn nasi putih ni, beralih le plak kpd nasi all-in-one. Sng citer kan! Nasi arab dh byk kali wat so skg nk wat pillaf laks. Tp kali ni, dek sbb pikir nk menambahkan kuantiti sayuran dlm makan anak2 (besides green veggy), mommy wat preparation for kid's meal gak tp guna coloured veggy i.e.carrot. Carrot mmg smua anak2 mommy makan tp tomato mmmm...xsmua makan. But...kalau dicampurkan ke dalam nasi (cam wat nasi arab, nasi hujan panas..& etc)...laju je la plak mknnye..sbb brp perasan kot!

So, resipi kali ni bkn stakat tuk mak2 & pak2 budak but as well as to kids. To me, it's still a very quick & easy recipe esp kalau nk menghidang tetamu yg dtg mengejut & dtg lak tu time makan..kene lak kita lom prepare pe2...maka...sesuai sgt ler wat pillaf neh heheeh.

Jom masak nasi all-in-one!

Almaraz pillaf




Bhn:
2 cwn beras (kalau guna beras basmathi lg ok)
2 cwn air (ikut jenis beras yg digunakan)
200g ayam - potong kecil2 (samada nk boneless atau tak, terpulang)
(nota: ayam yg dh dipotong & dibersihkan hendaklah diperap dgn sedikit serbuk lada hitam & garam, perap dlm 10minit).
2 sdb oilve oil
1bj bwg besar - cincang
1 sdt serbuk jintan manis
1 sdt serbuk jintan putih
1 bj buah tomato - potong dadu
1/2 (setengah) bj carrot - potong dadu
2 - 4 helai daun basil
1/4 (satu perempat) cwn kismis
1/4 (satu perempat) cwn buah gajus
garam secukup rasa

Cara:
1. Bersihkan beras & toskan.
2. Panaskan myk olive dlm pot & goreng ayam hgga garing & angkat.
3. Dgn mgguna myk & pot yg sama, tumis bwg smpai naik bau then masukkan jintan2 & sedikit garam. Kacau2 dulu sebelum tmbh ayam td, dan kacau2 lagi. Kemudian baru tmbh beras, tomato, carrot, daun basil, kismis & garam. Kacau sebati sebelum memasukkan air secukupnya. Tanak nasi cam biasa.
atau,
Kalau guna cooker, slps bubuh ayam, kacau2 & tutup api. Sediakan beras, air & bhn2 lain dlm cooker then tmbhkan bhn2 tumis ke dalamnya. Kacau2 then tutup cooker and on-kan cam biasa.
4. Utk hidangan. Taburkan gajus dan hirisan telur dadar. Siap utk dihidang!

No comments:

Post a Comment