Tuesday, December 28, 2010

Bun sosej pintal

Ni lagi satu resipi roti yang mommy buat guna cara DOH yang tak perlu diuli ni...xyah breadmachine, xyah kuar tenaga tuk kneading, yg perlu cuma hook untuk uli yg blh didapati sekali dgn electric mixer. Mmg mudah, kalau dh ada doh, 1001 mcm bun leh wat. Inti..mmm...ikut selera anak tekak time tu ler. Mcm2 leh guna, yg manis, yg pedas, yg berlemak...macam2...

Yang paling biasa mommy buat adalah hat yg satu nih - bun sosej pintal. Mmm...kalau dh namanya ada sosej, my 5 kids jaaaaaarang ler skali reject hehehe...Di sini mommy tak share-kan resepi sbb dh ada kt link DOH  ni. So kali entri ni mommy just letak gambo2nye jer ler yerr...

Jom merotiiii..........

 Bun sosej pintal



Cara2:




1. Proses merehatkan doh selama 10-15min. Bila tekan dgn jari ada kesan, means doh dh naik & bley ler dipintal...So pe tggu lagi, jom le memintal2 laks!





2. Doh tu bley diahagikan pada 8 ke 12 bhg, pandai2 ler adjust2kan saiznye tu. Kalo nk beso2, wat 8 bhg, kalo nk kecik wat 12 bhg. Cam biasa ler, setiap satu bhg wat bulat2. Pastu amik satu bhg then gulungkan - guna tgn atau wat atas meja (dialaskn dgn sedikit tepung) then leper kan sket (guna tgn atau rolling pin). Pas tu pintalkan ke sosej. Pintal tu ikut suka, samada setempat je (kt tgh2) atau dr atas ke bwh. Tak kesah, dh siap bakar nnt, kiut je rupanye...Ni bentuk doh yg dipintal yg kt tgh2 je.


3. Hat yg ni mommy pintal dr atas ke bwh. Dh siap buat utk semua bhg td tu, then biarkan doh dlm 45min atau sehingga ia naik sekali ganda. Rehatkan tu dlm suhu bilik. Ni bentuk doh yg dh naik.

4. Bakarkan ler pd suhu 170C (panaskan oven terlebih dulu, dlm 5-10min). Sebelum bakar tu, brushkan atas bun dgn susu atau air atau campuran susu & air. Boleh gak ditabur dgn bijan biasa atau bijan hitam (mommy xletak sbb my kids cam phobia sket nmpk bijan so terpaksa ler bakar x bermekap hihihihi..). Bila atas dh browning sket, tutup api. Biarkan bun dlm oven dlm 5min gitu (ia akan bertambah brown) then bwk kuar dr oven, siap. Atau pun, bila dh browning btul2, tutup oven & terus bwk kuar. Pun siap gaks. Biar dia sejuk skjp sblm dihidangkan suam2 panas. Emm...sedapnya makan petang dgn juadah yg fresh from the oven!

No comments:

Post a Comment