Saturday, November 5, 2011

Roti Arab

This one resipi lama di MyR yg mmg fofuler...Kalo x silap dr SOFINAR. Kalau x silap dia belajar dgn Kemas. Ok la gak sbb sng je mmbuatnye -- ala2 kundas la plaks! Hari tu ada la plak lebih2 kari ayam so nx morningnye tu mommy pun pull up my muscle la jwbnye :)

Jom meroti!

Roti Arab


Bhn:
2sdb butter
2sdb myk masak
2sdb gula
300ml air suam
6g yis segera
500g tepung gandum
Minyak masak secukupnya utk menggoreng.

Cara:
1. Bancuh butter, myk & gula dlm air suam smpai gula hancur.
2. Tepung digaul dgn yis.
3. Mskkan 1 ke dlm 2. Uli hgga kental & perapkan 1jam dlm bekas (blh tutup dgn tea towel atau cling foil).
4. Test dgn jari (kalau ada lekuk means roti dh naik).
doh yg dh naik..licin, gebus & of course double in size

Then  Tumbuk2 buang angin & uli semula then buat bulat2. Saiz ikut suka, tp yg dicadangkan adalah 18 ketul.
..mommy wat gedabak2 sbb pagi2 masa mmg suntuks!














5. Canai nipis setiap satu - dlm 0.4cm tebal.
6. Sementara tu panaskn myk dn goreng satu per satu. Bila dh kembong baru terbalikkan & masak hgga kekuningan.
Ni masa roti dh kembong & dh blh balikkan














7. Sedap dicicah dgn kari ayam/daging.

No comments:

Post a Comment