Wednesday, January 4, 2012

Almaraz Ayam Bakar Upin-Ipin

This is my experiment with Batrisyia Razilan. We tried a new recipe of roasted chicken that combined rasa masakan melayu & inggeris...buttery taste but ada masam2 manis!

Why Upin-Ipin? I know Upin-Ipin is copyright tp just nk pinjam namanye. Harap izinkn ye tuan punya copyright :-)
Hulubalang bongsu pny gelaran ni. Kalau mommy masak ayam hat drumstick tu, dia akan panggil ayam upin-ipin. Mula2 dulu dia request utk lunchbox kt school, dia ckp, can I have ayam upin-ipin?
Mommy tak phm tp lepas dia siap explain & menggayakan camana upin & ipin makan ayam tu plus si kakak2 dan si abang2 explain...baru lerrr taw.
Mana le nk perasan, mommy tak tgk sgt upin&ipin!

So kali ni mommy nk roastkan ayam dgn style baru. Well, not bad! In fact very yumm. My kids especially hat yg bongsu tu just ratah2 camtuh aje.
Mommy? Cam biase le. Tekak org melayu katakan...mesti ndak nasi + sayur ngeh3....

Nk tau camana nk roast ayam ni?
Jom ler ke dapur....!

Almaraz Ayam Bakar Upin-Ipin


Bhn:
6 drumstick (ayam)
---------------
pes:
2helai daun limau purut - hiris halus2
1sdt bwg putih (yg dh tumbuk lumat)
2-3sdb butter, lembutkan
1-2sdt sos ikan
2-3sdt palm sugar
----------------

garam
pepper
jus limau nipis
1 bj bawang merah - belah 2 then belah sket stiap satu bhg (jgn putuskan)
2-3bj bwg putih, lenyek sket (perlu utk kawal kolesterol dlm lemak2 ayam)

Cara:
1. Gaul rata bhn pes. Panaskan oven, 200C.
2. Salut rata bhn2 pes tu pada ayam. Pada bgh yg ada kulit tu, masukkn (atau sumbatkan) ke dlm bhg dlmnye (biar berasa sket awas2nye tu).
3. Susun ayam dlm roasting tin. Sprinkle dgn garam & pepper. Campak2 je bwg2 tu kt celah2 ayam (biar ia masak dgn lemak2 & air ayam). Then just squeeze jus limau nipis ke serata ayam. Siap utk dibakar.


4. Masakkan ayam hgga kekuningan. Balik2kan masa memasak. Siap mgkn dlm less than 1 hour (for all sides to brown). Jus ayam bakar ni sedap utk jadi kuah cicah dgn ayam atau dgn nasi (utk mommy le kan hehehe).

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment