Tuesday, July 24, 2012

Iftar 4 Ramadhan 1433H



Alhamdulillah...antara juadah iftar hari ke-4 kami adalah Plain & Cheese Naan with Chicken Tikka.
Ni adalah antara masakan india yg simple mimple tp menjadi pujaan  my darling & kids. Mom kurang sket tp still masakkan sbb org2 tersayang suka so kene ler suka gaks :)
Chicken tikka ni my darling yg prepare, bake & grill kan....dia dh expert dh dgn tikka nih.
Naan plak? Since mom ada kt ofis, so Batrisyia yg tlg bakarkan. Dohnye mom dh sediakan pagi2 lagi, sblm pi ofis. Perap lama2 sket sbb skrg winter, susah nak penaik doh2 nih.

Menu mom skeluarga only Plain & Cheese Naan with Chicken Tikka. Tak perlu juada nasi dah sbb mkn roti naan pun dah cukup. Alhamdulillah!

Jom.....masak naan!
Naan
Bhn:
1cwn air suam
1/2 cwn susu
1sdt yis segera
2sdt gula
1sdt garam
3cwn tepung
2-4sdt olive oil
-----
tepung secukupnya
olive oil, extra

Cara:
1. Tabur yis ke dlm bekas berisi air suam. Ketepikan.
2. Ayak tepung. Campurkan dgn garam, gaul rata.
3. Campurkan gula & susu ke dalam bekas campuran yis, serta 2sdt mnyak olive. Gaul2 dgn jari.
4. Bubuh air campuran yis ke dalam tepung, sikit sikit. Uli adunan agar jadi spt doh lembik. Tuang rata 2-3sdt olive di atasnye dan perapkn dlm 20-30min. Perap tu means tutup bekas dgn cling wrap atau kitchen towel.
5. Dah siap perap, lumurkan tgn dgn myk oil sket..Ambil segenggam, agak2 ikut saiz naan yg dikehendaki, buat bentuk bola. Then lumur2kn dgn tepung, letak atas talam. Buat smpai abis doh, dgn cara yg sama. Then perap lg doh, dlm 1jam.
6. Set oven smpai maximum. Mommy pny cuma smpai 250C so mom bakar naan dlm 2-3min. Kalau max tu lebih lg, masa membakar kene kurangkan. Ambil satu doh naan, mmg sgt lembik  tp alaskan tgn dgn tepung, letakkan doh atas bench yg disapu dgn tepung gak, golek2 sket. So this time doh agak kering dan xmelekat dah di tangan. Ambil doh kemudian balik2kn dgn tapak tgn smpai saiznye melebar. Agak2 dh besar, transferkn ke atas dulang oven...before letak tu, regangkn sket bhg hujung sbb bentuk naan sbnrnya oval (nak bulat pun ok ajer). Then bakar dlm 2-3min then balikkan naan, bakar for another < 1 min. Siap!

Chicken Tikka ---- mom busy lagi nnt mom masukkn resipi, InsyaAllah :)

2 comments:

  1. salam mommy alma..terjumpa blog ni bila google2 uni of newcastle...bestnya tgk food kat sini..pandai betul mommy masak..boleh masuk masterchef!! hehe..anyway, nama saya miza..i syaAllah akan sambung phd kat newcastle tahun depan...itu yg tgh google2 cari info pasal newcastle..hrp2 leh jumpa mommy almaz kat sana nanti, insyaAllah...email saya di wanhamiza@gmal.com ...nanti nak tanya mommy almaz sikit how's life kat sana, boleh ke??..hehe..tq ya!!

    ReplyDelete
  2. wsalam miza
    sori xprasan komen ni
    nnt mom email kt gmail add tu yerr... :)

    ReplyDelete