AsSalam
Kadang2 happy jugek mom yang ada 5 anak ni...sbb kids' preference more towards western food than Melayu food lalalaaaa...
Today's dinner is just macaroni seafood guratan...sgt simple dan cpt! Tak yah nk tggu tumis sampai naik minyak, xperlu nak blend kelapa utk dptkn santan, xperlu tumbuk itu ini hihihi...
Guratan ni dalam bahasa Jepun or in English it is simply Gratin.Jadinye, ni adalah macaroni gratin.
Protein terpulang nk guna apa, this time mom guna seafood - ketam segar & udang laut segar (segar lah konon..dari pasar je pon bkn direct dari laut hehehe)
But this one without veggy sebab ni menu bidan terjun...so mom terjunkn dlm oven apa2 je yg ada...
Jommmm....ber-guratan!
Macaroni seafood guratan
Bhn2:
Macaroni - rebus hgg lembut (ikut kuantiti nak byk mana ye)
Ketam - amik isinya sahaja, secukupnya
Udang - buang kulit, devine dan potong tiga/empat, secukupnya (mom guna udang laut)
Bechamel sauce:
(sos ni ikut kuantiti mac tu ye...just agak2)
2 sdb tepung gandum
2 sdb olive oil
Cheddar cheese, secukupnya
Mozza cheese, secukupnya
1 1/2 - 2cwn fresh milk
garam & white pepper secukupnya
Veggy (optional but best to put in):
Broccoli, potong kecik2, blanch
Button mushroom, yang fresh, hiris2
Carrot, diced or julienned
Cara:
Sediakan bechamel sauce:
Panaskan olive oil (api sederhana) in medium-sized pot, masukkan tepung & kacau cepat2 sikit ye.
Dah sebati tpg & minyak, masukkan susu. Keep on stirring.
Tambah garam & white pepper, kacau lagi.
Terus kacau hgga susu memekat...it takes sometime ye...
Bila dah pekat, off the heat.
Terus masukkan both cheese. Kacau2 hgga cheese melted. Siap.
Cara bakar:
Preheat oven, 170-180C.
Mom ada dua cara nak bakar:
Cara 1:
Letak macaroni dalam satu bekas (yg tahan dalam oven) hgga 3/4 penuh sahaja.
Taburkan kesemua sayuran...diikuti dgn isi ketam & udang.
Akhir sekali taburkan sos bechamel ke seluruh bhg atas tu ye. Then bakar dalam 20-25min.
Then tarik keluar skjap dari oven, taburkan cheddar & moza cheese skit, bakar for another 5min dgn suhu 160C.
Done!
Cara 2:
Letak macaroni dalam satu bekas (yg tahan dalam oven) hgga 3/4 penuh sahaja.
Campurkan kesemua sayuran, isi ketam & udang dalam sos bechamel.
Pastu ratakan sos bechamel ke seluruh bhg atas tu ye. Then bakar dalam 20-25min.
Then tarik keluar skjap dari oven, taburkan cheddar & moza cheese skit, bakar for another 5min dgn suhu 160C.
Done!
Enjoy guratan-ning :) :) :)
Note: veggies boleh vary depends on to your liking...this time mom tak letak sbb tak de stok, cuma ada carrot aje.
Apa2 pun, serius simple & mmg sedappppp esp dgn kemanisan ketam & udang tuuuu...yummmm
No comments:
Post a Comment