Hari ni kita masak rendang sotong pulak ye. Resipinya mom olah sedikit so sesapa nak hat yang ori, sila lah ke blog Dapur Nuanza.
I regard this one as edisi rendang simpel...for those yg nak cpt cam mom, sila2 kan le. Mom buat byk kuah sbb my dayang2 & hulubalang2 semua jenis yg nk berkuah. Ni pun mom masak untuk dinner smlm, slps balik dr office.. time huru-hara dah nk maghrib tuuu...hehe.
Tu pun, hat yg kecik the two boys tu tak mo nasi lagi...just makan corn & milk je iskkk....Bukan apa, hati dah ke soccer training mlm tadi le tu, weekend ni both ada tournament, U10 (under 10yo - this one for Arish) & U8 (under 8yo - this one for Khalish). Almost every night 8-10pm ada trainingnye.
Jommmmmmm me-rendang!
Rendang Sotong
Sumber asal: Dapur Nuanza
Olahan: AlmaRaz
Bhn:
500g sotong (saiz besar), potong circles
3sdb santan besar (mom blend kelapa then perah utk dptkn santannya)
1 helai daun kunyit, carik2
1 kpg asam keping
1 btg serai, dititik
Bahan kisar:
Cili kering
2in Lengkuas
2in Halia
2in Kunyit hidup
1 btg serai
Garam & Gula secukup rasa
Minyak secukupnya, utk menumis
Cara:
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Tumiskn bhn kisar, sampai naik bau then biarkn ia agak kering sikit. Kacau2.
- Masukkan santan, daun kunyit dan serai serta asam keping. Perisakan dgn garam & gula. Kacau2 (jika nk kuah lebih, blh tambah air sikit ye). Keep on stirring.
- Akhir sekali masukkn sotong...mesti masuk akhir sekali sbb sotong ni kan masaknya sekejap aje. Make sure kuah rendang dh almost masak (pekat sikit dari awalnya tu) then baru terjunkna sotong dalam kuali :). Dah siap angkat & hidang & makan lerr.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment