Kali ni mom nak share my homemade sauces. Kena ada variety sebab anak2 mom x berapa suka makan nasi bagai tp more to wraps & pasta bagai tu.
Apa kata kita start with enchilada sauce ye.
Jommmmmm....menge-sos! :) :) :)
Mom's version of enchilada sauce |
Enchilada sauce
(Masa untuk memasak tak sampai 30min)
Bahan:
2 sdb canola oil
2 sdb tepung gandum
2-4 sdb serbuk cili (..nak pedas tmbh lah lagi)
1/2 sdt serbuk bawang putih (blh beli di kedai, dia tulis garlic powder, kma tumbuk halus fresh garlic)
1/2 sdt garam
1/4 sdt serbuk cumin (mom tumbuk smpai halus sbb lagi berbangkit aroma baunye as compared bli readymade yg dlm bentuk serbuk tu)
1/4 sdt dried oregano
2 cwn stok ayam (mom guna stok ayam masak sdiri, if xder, beli je lah)
Cara:
1. Panaskn minyak dalam pot/pan, guna api sederhana.
2. Masukkan tepung, kacau2 dalam 1 minit. Kemudian tambah serbuk cili, serbuk bawang putih, garam, cumin & oregano. Kacau2 sekejap (to combine) then baru masukkan stok ayam (masuk sikit2). Guna whisk utk elakkan ada lumps. Simmer dgn api kecik dlm 10 ke 15min atau sehingga sos jadi pekat.
3. Sejukkan & simpan dlm bekas kaca kedap udara. Boleh tahan lama, dalam sebulan gitu.
No comments:
Post a Comment