Tuesday, April 12, 2016

Bento #52:

AsSalam...

Our bento no #52 untuk tahun ni...
All served for last Wed, 6th April 2016.

Alhamdulillah..

The list:
Bread pepperoni pizza
Kuih sagu
Biskut oreo
Water



The set


Cepat & sedap!



Kuih sagu warna kuning :)


Pada yang masih mencari cara2 nk buat kuih sagu, sgt mudah..
Mom share lah lagi ye (kot2 la nk  masa kuih ni kan)...previous entry ada dah tp ni bagi hat baru sbb simple sgt hihihi....


Jommm....buat kuih!


Kuih Sagu

Bhn
1cwn sagu (cuci, rendam dlm 2-3min & toskan)
3/4cwn gula
2cwn air
Pewarna
Sehelai daun pandan (simpulkan)

Sedkit kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.

Cara:
1. Dalam satu periuk saiz medium, rebuskn air, gula, daun pandan serta pewarna tu skali.
2. Bila dh boiling dalam 1 min, boleh angkat keluar daun pandan. Masukkn sagu. Kacau2. Guna api sederhana je ye.
3. Bila dh memekat & sagu mcm meletup2 skit,InsyaAllah dah masak.
4. Sediakn bekas yg sesuai. Basahkn sikit ke seluruh bhg permukaan bekas. Tuangkn sagu & 5. sejukkan smpai ia keras sblm dipotong.
5. Bila dah sejuk, potong2 (pisau better basahkn sikit, supaya potongan tu cantik & tak melekat2 sgt pada pisau. Gaul dalam kelapa parut.
Boleh  lah dihidang...

No comments:

Post a Comment