Tuesday, June 29, 2010

basic no-knead dough

Ada masanya mommy perlu buat rolls yg simple tapi cepat tp roti high-protein atau bread flour tak de la plak. Dalam MyResipi mommy ada kongsikan roti tuna dgn mengguna tepung gandum...tak kurang enaknye juga TAPI...perlu diuli. Masa uli especially dengan breadmachine, standard la kan....1jam 30min; dgn tangan lebih cepat tp still takes time --- terutamanya mommy ni yg anggap every second tu adalah platinum! hehehe...

So now mommy nak share dgn tetamu2 blog mommy ni tuk wat roti yg amaaaaaaaat lembut & gebussss tp hanya guna tepung gandum & dan yang paling bestnyerrrr TAK perlu diULI...(yeah yeah...)..cuma guna mixer tp guna hook utk uli (bukan hook utk mix kan telur, gula & etc tu yerr)...resipi ni ubahsuaian (teknik) yg ada dlm simpanan mommy.

Sukatannya agak2 pun insyaAllah, no-fail pny! Cubaan yg baik especially pada tetamu2 mommy yg belum lagi membiasakan diri dgn bermain2 ngan doh2 tuk wat roti ni ^_*

basic no-knead dough

Bhn A:
2 cwn + 1 1/4 cwn tepung gandum (baca Cara dulu then baru paham naper mommy tulis camni)
3 1/2 sdt yis segera

Bhn B:
1 cwn susu segar
3/4 cwn air
1/2 cwn minyak sayur
2 sdb gula
1 sdt garam

Cara:
1. Dalam satu bekas besar, gaul rata bahan A tp hanya guna 2 cwn tepung dahulu. Bakinya guna tuk step no.3 nnt.
2. Dalam satu bekas tahan mikrowave, masukkan kesemua bhn2 B. Panaskn dlm mikrowave hgga takat ia SUAM aje..bukan smpai mendidih tau!
3. Campurkan adunan no.2 ke dalam adunan no. 1 dan pukul guna mixer (dgn hook yg mommy bgtau td, cam dlm gambar ni).

Pukul smpai sebati then masukan baki tepung td..sedikit demi sedikit sambil pukul. Teruskan pukul hingga kelihatan tepung tak lekat pada tepi2 bekas (pd hook ia akan terus melekat tp tak pe). Proses memukul ni dlm 3-4min aje.
nota: 
i) 1 1/4 cwn tpg tu sebagai panduan aje...kalau doh kelihatan agak kental, jgn tmbh tpung lg, terus pukul. 
ii) Atau, kalu dh abes 1 1/14cwn tu tp doh still kelihatan agak lembik, tmbh lg tepung tp tmbh sket2 yer...jgn riso, insyaAllah ok pny sbb nnt bila dh siap pukul nnt u all akan nmpk doh jd cantik je kesebatiannya. 
iii) doh akan melekat2 pd hook, tak pe don't worry, lepas nmpk doh siap digaul rata & kental (atau dlm 3min lepas pukul), boleh stop...don't overbeat.
4. Pastu, alaskan bekas (mommy guna talam) dgn tepung (byk sket yer) & TAPAK TANGAN pun kena disaluti tepung gaks. Then amik doh td dan buat bentuk bulat besar. Cam dlm gambo nih.

Ni bentuk doh exactly lepas dipukul.
Biar kt atas talam tu dlm 10min.











Lepas 10min, ni ler bentuk doh yg dh naik.
Nak test dh ready ke lom, salut satu jari dgn tepung then tekan atas doh. Kalo ada tggal lubang, means dh naik la tuuu....

Dah naik baru leh wat rolls...mcm2 rolls leh wat, ikut citarasa & imaginasi anda semua ler. Sure kreatip pny mommy2 di luar sana! Utk tgk rolls mommy, ada pd next entry...



So ini adalah doh yg tak perlu diuli.
Results insyaAllah cun pny. Kalo nk wat pg2 tuk brekky pun sempat lg, xperlu tggu mesin gelek (mesin pun leh gak wat timer sbenornya heheh)...tp why not try cara yg ni lak sbb outputnye sama jerk.

Enjoy bakinggggggg.............

2 comments:

  1. uishhh susahnye nak buat ni kak ma, tak pandai la...suh mak wat le....takpun ai beli jew heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah ok je Yaya
      Nmpk je step bagai tp senang macam uli doh roti canai/bom jer ☺️

      Delete