Monday, October 3, 2011

Dorayaki

Lagi resipi enak dari Sky...thx again! Mommy kepingin la plak mkn dorayaki ni. Bila ckp psl dorayaki, tingat kwn kt office di Malaysia...
Today di Wallsend, hujan pagi2. Tiba2 tingat kt dorayaki....dh lama tak pekena lempeng si doraemon so tu yg buat tu.
Anak2 mommy kurang gemar kacang merah so mommy buat inti spread yg biasa dia makan i.e. nutella. Khalish lg sempoi, ngap camtu ajer mmm...
(Sukatan resipi ni mommy ada ubah2 sket).

Jom dorayakiiiiiii :)

Dorayaki


Bhn:
100g tepung gandum
1/2 sdt bikarb
4sdb gula
2sdb madu
2bj telur
1/2sdb myk masak
1/2sdt esen vanila

Cara:
1. Pukul telur & gula dlm satu mangkuk besar, hgga kembang.
2. Kemudian masukkan madu, myk & esen vanila. Gaul rata.
3. Ayak bersama tepung & bikarb dan masukkan ke dalam adunan telur. Kaup balik. Adunan cam pekat sket so mommy tmbhkan 1/2sdb susu segar.
4. Panaskan non-stick frying pan. Goreng dgn api kecil. Tahap kelebaran dorayaki ni leh adjust la yer. Mommy wat comei2 aje - ala2 saiz pancake. Adunan dorayaki ni lembut sgt2 so bila bhg bawah dh keperangan, hati2 masa nak flipkn utk masakkan bhg atasnye tu.  
5. Bila smua adunan nk masak, leh lar diletakkan inti atas sekeping pancake then amik satu lagi pancake then lapiskan ke atas pancake berinti tuh.


yumm.....

No comments:

Post a Comment