Sunday, October 16, 2011

Kek Puding Karamel

Resipi kek ni mommy ambil dr madam Yani of MyR. Thanks Yani!
So pada sesapa yg dah rase jemu dgn puding karamel, meh la cuba puding karamel digabung dgn kek span. As delicious as it be....Mommy buat utk meraikan majlis makan di rumah kwn di Wallsend ni. Memasaknye pun dh dekat2 time majlis start so masa kek ni panas2 dh dipotong tu yg tak berapa lawo. APa2 pun, this one  is one of my fav simple cake!

Jom buat kek...
Kek berposing masa panas :)
Bhn:
Karamel:
60g gula + 1sdb air (dan tambahan 2sdb air)

Puding:
4bj telur
500ml susu penuh krim
70g gula
1-2 titik esen vanila

Kek:
70g tepung gandum
60g gula
20g butter
2bj telur (asingkan putih & kuningnya)

Cara:
1. Griskan loyang kek saiz 20cm. Panaskan oven 170C. Cairkan butter, ketepikan.
2. Sediakan puding karamel:
- panaskan gula + 1sdb air, smpai ia keperangan.
- bila dh perang, campurkan another 2sdb air, kacau2 then tutup api.
- masa panas2 tu, tuangkan ke dalam loyang kek td. ketepikan.
- guna whisk, pukul ringan telur + gula. then smbil kacau perlahan2, tmbh susu & esen vanila. juz kacau supaya sebati (jgn smpai berbuih2 sgt). then tapiskan ke dalam loyang kek yg dh ada karamel tu. ketepikan.
3. Sediakan kek span.
- pukul putih telur + 30g gula, hgga kembang.
- pukul kuning telur + 30g, hgga berkrim.
- cmprkan kedua2 adunan, gaul rata.
- tapiskan tepung ke dlm campuran adunan dan gaul rata secara kaup-balik.
4. Tuangkan adunan kek ke dlm loyang kek - jgn risau, adunan ini akan terapung di atas adunan puding.
5. Bakar dgn cara bain-marie (waterbath) hgga permukaan kek agak brown atau dlm 40min.
6. Bila dh brown, tutup api & bw keluar dr oven. Sejukkan sblm diterbalikkan ke atas alas kek/pinggan. Sedia utk dihidang :)

NOTA: Sesapa yg tak tau camana nk masak cara waterbath, klik link sini >> au bain-marie , yg mommy ambil dari Baking911.com. Website dah bertahun2 mommy refer & stakat ni byk gak lah membantu dlm keje2 baking-membaking ni.



No comments:

Post a Comment