Actually mom tak pernah share pun resipi ni sbb mngkin dah jadi masakan harian. Cek2 dalam blog, tak ade la pulak.
Anyway, sesiapa yang tak pernah buat tapi pernah makan, atau, tak pernah makan & tak pernah buat, boleh ler try yerrr...
Gulai Ikan Aya / Tongkol
Bahan
bahan:
Ikan *aya/tongkol, in cutlets
(disinggangkan terlebih dahulu - singgang dengan air + asam keping + garam)
*org perak panggil ikan kayu
Bhn
kisar:
1sdb cili kering kisar (mom tak makan mknn pedas so blh adjust kuantiti)
5 ulas
bawang kecil/merah
1in
kunyit
1/2in lengkuas
1sdt rempah biji ketumbar
-------
Santan secukupnya (utk kuah)
1-2
keping asam keping
1bj timun,
potong nipis2
3-4bj cili hijau yang dari Kelantan tu (in english it's known as banana chile, refer pic below)
Garam dan gula secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
1. Ikan yang sudah disinggang, ditoskan. Ketepikan.
2. Sediakan 1 pot besar, masukkan santan dan bhn2 kisar. Masak dengan sederhana hinggalah
boiling up. Sambil masak kena kacau2 yer...
3. Kemudian masukkan ikan rebus, asam keping, garam dan sedikit gula, beserta dgn potongan timun dan cili hijau. Masak lagi dalam 2-3min or less. Done!
Siap untuk dihidang...
Banana chile (mom ceduk imej dr mr.google) |
No comments:
Post a Comment