Thursday, July 2, 2015

Biskut Oreo Crunchy

AsSalam

Sempena nak menyambut Syawal 1436H ni, macam biasa, mom buatlah biskut2 mana yang sempat yer.
Kali ni mom teruja nk buat biskut oreo crunchy resipi kak Wan (citarasawan).

Jom mengukisss...!

biskut tengah make-up

Biskut Oreo Crunchy
Asal: citarasawan
Sumber: citarasawan

Bahan - Bahan

Bahan A
200gm mentega (mom guna brand tatura, australian brand)
10gm shortening
110gm gula kaster (mom kurangkan kpd 100g)
1/2 sudu teh esen vanila

Bahan B
250gm tepung gandum (mom guna multi-purpose flour)
30gm tepung jagung
30gm cornflakes - kisar halus
30gm serbuk badam - di sangai
30gm serbuk oreo
1/4 sudu teh baking powder

Hiasan : Coklat masakan putih (dicairkan ~ secara double-boil ye), serbuk oreo

Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.
2. Canai dan terap. Susun di dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 150C selama 25-30minit hingga masak.
3. Sejukkan dahulu. Pipe di atasnya dengan coklat masakan putih dan tabur serbuk oreo sebagai hiasan.
4. Simpan dalam bekas kedap udara.

wallah...dah ready

No comments:

Post a Comment