Thursday, July 2, 2015

Udang Goreng Salut Tepung (Thai-style)

AsSalam & G'day


Udang Goreng Salut Tepung (Thai-style)

Bhn:
15-20 udang, devined
Sedikit garam
Sedikit lada sulah

Bhn salut:
1/2cwn tepung,
1/2cwn air ais (suaikan dgn jenis tepung yg digunakan)
1sdt baking powder
1/4sdt serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Cara:

  1. Cuci udang, buang kulit dan kepala (I keep some of the prawns' heads sbb my darling suka makan kepala udang). Let the tail attached. Keringkan udang by putting them on kitchen tissue. pastikan udang betul2 kering sebelum menggoreng ye, kalau tak, melotup-lotup laa ^_^
  2. Gaul sebati bhn salut. Adunan pekat sikit, if cair sgt, tmbh tpg sikit. If pekat sgt, tmbh air sikit. Kdg2, jenis tepung ni memainkan peranan jumlah air yg nak digunakan dalam resipi. 
  3. Perapkan dalam 20-30minit, dalam peti ais.
  4. Panaskan minyak dalam pot/pan, ni untuk deep fry ye.. so minyak kena byk lah. Api medium je.
  5. Each time nk goreng, celupkan udang ke dalam adunan salut tu. Celup satu persatu. Menggoreng udang tak lama ye, once bhn salut dah keperangan, siap...krup kruuuppp makan ^___^



No comments:

Post a Comment