Thursday, September 3, 2015

Bento Version15: Egg & Cheese Sandwich and Corn Fritters



AsSalam

Jom jamu mata tengok koleksi bento anak2 & mommy-nyer:
Egg & cheese sandwich
Spicy corn fritters
Apple
Air kosong & strawbery flavour drinks (dutch-lady) -- both not in pic



Corn fritters tu mom cut in half, senang anak nak makan


Ni mom nk share kan jap resipi corn fritters aka kuih jemput jagung.
Fav mom tp untuk anak2 -- so so jer tp paksa2 gak depa makan. Siap bgtau, fritters ni lah yang membesar kan mom dulu2 tau hehe. Masa kecik2 dulu, kami ada kebun, jagung adalah salah satu tanaman yg kami tanam..selain drpd tu ada pumpkin, nenas, kacang tanah, sayuran bagai...mostly kutip hasil je if nk makan, tak beli pun...


Corn Fritters

Bahan (agak2 je la ye):
1-2 tongkol jagung, lurutkan (dgn pisau) utk dapatkn isi jagungnye tu
Tepung gandum
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Cili kisar
Sedikit bawang besar, potong dadu
Setangkai daun kari, hiris halus2
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya

Cara:
1. Gaul mesra semua bahan dalam satu bekas. Kepekatan macam adunan cekodok / kuih jemput2 tapi untuk kuih ni, better tepung kurang sikit -- means nampak jagung2 tu terserlah, bukannya ditutupi tepung sangat. Tp terpulang ler, if nk byk tepung, go ahead.
2. Goreng deep fry macam masak cekodok / kuih jemput2 tu.
3. Bila dah kekuningan, angkat dan letakkan atas kitchen tissue. Siap untuk dihidang!

No comments:

Post a Comment