Bhn:
1-2cwn tepung gandum
Ikan bilis, segenggam ditumbuk sedikit
1/2 ulas Bawang besar, hiris dadu
1bj cili merah, saiz kecil, ditumbuk halus
1/4sdt serbuk kunyit
Sayur2:
Kucai, potong pendek2 sikit
Taugeh
Daun bawang, hiris2
Daun sup, hiris2
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara:
Dalam satu bekas, campur rata semua bahan. The batter tu ikut la nk thicken-up tahap level mana.
Sesetengah org suka tepung byk sikit so fritters-nya akan gempal skit la, ala2 cucur udang tu kan. Mom prefer rangup2 gitu so agak cair sikit ler batternya.
Once batter dah ready, panaskn minyak dlm pan, deep fry ye.
Scoop sesenduk kecil (or 1 table spoon) ke dalam minyak yg dah panas. Masak smpai browning, balikkan. Dh siap brown, angkat & letak atas plate yg dialas dgn kitchen tissue.
Buat lah sampai habis.
Makan panas2 begitu aje or boleh cicah dgn sweet sour sauce (aka Thai sauce)...Yummmmmmmm....!
I like this kind of texture...crunchy! |
No comments:
Post a Comment