Amat sesuai untuk brekky or bento |
AsSalam
Ini cuma simple chicken nugget yang mommy buat untuk bekal anak2 ke skool.
Bila dah ketandusan idea, ginilah yang paling cepat hehe..
Jom mem-bento.........
Homemade chicken nugget
1-2 keping breast fillet; potong fillet tu bentuk kecik2, rectangle (or ikutlah kalo nak bentuk apa2 pun), dalam 2.5in x 1.5in ke..
Sedikit serbuk lada hitam & garam
1bj telur saiz AA (if saiz kecil, make it 2 please)
Tepung secukupnya
1 cawan cornflakes
Cara:
1. Nugget (potongan fillet tadi tu) diperapkan dlm 1jam (min) or overnight dgn serbuk lada hitam & garam.
2. Pecahkan telur, kacau2 & letak dalam satu bekas.
3. Tepung pun sama, letak dalam satu bekas yang lain.
4. Cornflakes, again, mom guna untuk buat crumbs. Caranya ialah, bubuh flakes tu semua ke dalam ziplock bag, tmbah secubit garam + parsley flakes (up to you what kind of herbs to put in) then zipkan bag tu, guna rolling pin, canaikan ke atas bag...tujuan utk hancurkan smpai jd crumbs. Siap!
---optional:
a. guna breadcrumbs dari kedai (mom tak berapa suka)
b. guna roti yang dah 2-3hari usianya tu (yg masih elok la kan), bakar skjp smpai agak garing then blend (blh campur sdikt garam or pewarna kuning if like). blend lah smpai jd crumbs.
5. Panaskan minyak dalam pan utk deep fry ye. Bila minyak dah panas, api kena kecilkan then ikut step kt bawah ni ye:
i. Celup satu nugget ke dalam tepung, pastikan tepung diratakan pada seluruh nugget ye.
ii. Celup pula ke dalam telur.
iii. Ratakan crumbs pada nugget, balik2kan.
iv. Celupkn balik ke dalam telur.
v. Ratakan balik crumbs pada nugget, balik2kan.
vi. Then barulah gorengkan.
Buatlah sampai habis.
Goreng hingga kekuningan then angkat. Siap utk dimakan!
Crumbs gedabak sikit sbb mom ramas2 je dgn tangan, rushing babe! |
No comments:
Post a Comment