Mom nak cepat lah sikit yea...
Salah satu menu bento yg ada salmon cakes. Very yummyyyy and simple sangat nak buat.
Ni resipinya.
Jommm....
Salmon (fish)Cakes
Bahan:
2-3bj kentang saiz sederhana, rebus/steam hgg lembut, mash kan with butter
Salmon fillet secukupnya (boleh ganti ikan lain ikut suka)
Parsley, hiris2
Garam halus secukupnya
Blackpepper secukupnya
Bhn salut:
Tepung
Telur, beaten
Breadcrumbs
Minyak untuk menggoreng, deep fryer
Cara:
1. Campurkan mash potato dgn bahan2 lain.
2. Buah bulat2, leperkan. Buat sampai habis.
3. Ambil satu, salutkan dgn tepung >> telur >> breadcrumbs.
4. Panaskan minyak dalam kuali. If nk frozenkn, smpn dlm bekas kedap udara, tahan 2wks gitu...lebih pun ok kot hihihi
5. Goreng skjp aje dgn api kecil (sbb ikan masak sekejap je kan)..iaitu bila crumbs dh browning so blh la angkat. Toskan atas kitchen tissue then hidangnya.
Tadaa...
Salmon fishcakes is ready to serve |
Siap utk difrozen |
Bahan-bahan salut: Flour, Beaten egg, Homemade breadcrumbs |
Mashed potatoe+salmon fillet+a pinch of salt+sdkit blackpepper+ chopped parsley |
TQ sis for this recipe..bahan simple jer, hari2 breakfast dgn nie pun boleh..hehe
ReplyDelete