Sunday, June 12, 2016

Iftar 5 Ramadhan 1437H | 10.06.16

AsSalam

Salam Jumaat yg penuh berkat.

Our menu for 5th Ramadhan (Friday)

Set nasi ayam madu:
* nasi, ayam madu (dua ni je smpat berposing...gara2 nk cepat!), sup, sambal cili merah, sos kicap, lettuce, tomato
- lepat labu & donut
--supposed to have pasta carbonara but then seems we have enough food so mom omitted it--

Alhamdulillah




Below mom sharekn resipi adhoc donut.
Ada meeting yg terlajak panjang, so apa lagi, kerah anak kt rumah utk campakkan bhn2 ke dalam BM je. Dan2 smpai tu trus main2 doh lah.




Ni hat yg mom dah shake2 sikit utk buangkn extra mextra icing tuh...sblm ianya di-ngap! :)

Resipi donut simple
source: Chef Asma tp diubah suai sbb nak cepat

Bhn2:
500gm tepung all purpose
10g instant yeast
60 gm mentega
60 gm gula halus
1 sudu besar susu pekat manis
2 biji telur
secubit garam
200 ml air sejuk dari peti ais

Cara (my way of donut-making):
1. Masuk smua bhn dlm BM.
2. Dh siap uli, tumbuk2 doh, buat bntk bola then restkn skjp dlm 10min.
3. Bahagi pd dua, buat bntuk bola. Ambil satu then canaikn gna rolling pin (on floured surface). Tebal tu agak2 lah. Ambik gelas ke pe ke, tekap & just guna tutup botol kcik or whatever (utk buat lubang tgh2). Buat smpai habis, doh yg bulat2 kcik tu, just goreng je lah, jd donut cute2 gitu.
4. Biar ia naik skjp then goreng deep fry. 
5. Dah siap goreng, salut dgn icing sugar / castor sugar.

Ni rupanya kalau nak cepat, soh anak teruna uruskan hmmmm...selambak icing!


No comments:

Post a Comment