Friday, June 26, 2015

Ayam Asam Pedas Brunei

Yumm....

Assalam

Kongsian bersama dengan resipi sedap ni.
Mommy kekurangan masa untuk berbicara panjang. Pe kata kita tengok resipinya...mom amik (lagi) dari rumah CMG...suka dgn blog CMG ni, almost hari2 ada entri, tak kira bulan apa :)
Kalau CMG or geng2 MyR singgah ke blog mom ni, masih tringat kisah2 lama pasal CMG & "glow in the dark"nya tu..hahaha...very sweet memory of mind with MyR team!

Jommm...masak asam pedas ala Brunei!

Asam Pedas Ayam Brunei
sumber: CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam kampung (kurang lebih 1+ kg), dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan
Rebung secukupnya (che mat guna rebung madu yang telah direbus) (mom tak letak rebung)
3 batang serai, diketuk
1 kiub pati ayam Maggi (optional) (u)mom skips this one)
2 1/2 senduk nasi cili kisar (mom kurangkan, as usual...)
3/4 camca besar pes asam jawa
1 cawan santan (sederhana cair)
1 camca teh rata serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya


BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-) (mom tumbuk dengan lesung batu)
9 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci belacan


CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan). Tumis serai titik hingga harum, masukkan bahan2 kisar halus dan masak hingga wangi. Masukkan serbuk kunyit, masak sekejap dan tambah cili kisar. Masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa.
Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang air secukupnya dan masak hingga ayam 1/2 empuk, masukkan rebung dan kiub pati ayam (jika guna). Tambah air panas jika perlu. Terus memasak hingga ayam empuk.
Tambah pes asam jawa dan santan. Kacau rata, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Biar mendidih dengan api sederhana untuk 5 - 6 minit lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain...Wajib cuba yea!...

Ye CMG, mmg kira wajib lah untuk cuba...sebab sedap!!!


No comments:

Post a Comment