Wednesday, June 24, 2015

Opor Sotong




AsSalam & G'day

Mungkin ada yang tak pernah dengar masakan opor ni.
Bukan hanya sotong aje ye, ayam boleh, daging pun boleh...ikut protein apa yang kita teringin nak makan lah :) .

Kali ni mom intai2 resipi kt rumah CMG, yg nampak gayanye, suka sgt dengan opor ni. Tima kasih CMG :)

Jom....masak opor:

Opor Sotong
sumber: CMG

Bhn2:
1 kg sotong, kerat bulat, cuci bersih dan celur sekejap, toskan (mom cuma guna 500g sotong dan tak celurkan & semua sukatan dibwh dikurangkan)
2 camca besar ketumbar serbuk
2 camca besar jintan manis/jintan kasar serbuk
4 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*(*dikisar halus) (mom tumbuk dengan lesung batu)
5 camca besar cili kisar (mom kurangkan sebab tak makan pedas)
1 inci lengkuas, dititik
1 batang serai, dititik
1 cawan santan
2 helai daun limau purut
2 camca teh kerisik
Garam dan gula secukup rasa (mat guna gula melaka) (mom letak gula kasar)
Minyak untuk menumis

CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis, kacau rata dan masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
Masukkan serai, lengkuas dan daun limau purut dan kerisik, masak sekejap dan bila kuah pekat masukkan sotong gaul tata, perasan kan dengan garam dan gula secukupnya. Rasa dan jika ok boleh diangkat. Hidangkan panas bersama nasi hangat..


2 comments:

  1. Saya suka makan opor nih..
    tp bab nk buatnya...ya ampun.....malas sungguh

    ReplyDelete
  2. Heheh...moga satu hari nanti akan datang kerajinannye tu ye... :)

    ReplyDelete