One of the simplest ever...no fail recipe I'm telling you :)
Thanks Linapg of MyResipi, for sharing such a beautiful soft pudding.
Thank you jugek kat izah...lama dah tak chit chat cam kt MyR dulu2 kan?
Very helpful during kids' parties/kenduri/etc.
RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Resipi asal: Lina PG of MyResipi
Sumber: izah daut
Bahan-Bahan A (Gula Hangus)
4 sudu besar gula pasir - mom tambah sedikit air untuk dpt lebih sikit
Bahan-Bahan B (Puding)
1 paket agar-agar serbuk 10g
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir - mom kurangkan sikit
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair - mom tukar dgn full cream sbb terperasan eva milk dh abes stok, xsempat nk beli (countdown nk iftar hehe)
3sb tepung kastard
1 sk esen vanilla
Cara-cara
Memula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang.Kemudian ketepikan
Satukan semua bahan B.Kacau atas api.Aduanan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.
Sumber: izah daut
Bahan-Bahan A (Gula Hangus)
4 sudu besar gula pasir - mom tambah sedikit air untuk dpt lebih sikit
Bahan-Bahan B (Puding)
1 paket agar-agar serbuk 10g
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir - mom kurangkan sikit
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair - mom tukar dgn full cream sbb terperasan eva milk dh abes stok, xsempat nk beli (countdown nk iftar hehe)
3sb tepung kastard
1 sk esen vanilla
Cara-cara
Memula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang.Kemudian ketepikan
Satukan semua bahan B.Kacau atas api.Aduanan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.
No comments:
Post a Comment