Monday, September 26, 2011

Orange Streusel Cake

Streusel ni sebenarnya crumb topping (butter+sugar+flour). Yg taunye berasal dr German tp ada gak dr Denmark & Sweden. Apa2 pun, dh byk fusion streusel ni esp yg tmbh perlbagai nuts & fruits. Kali ni mommy nk wat yg simple2 aje i.e. tmbh orange. Sebab utamanya, buah orange dh umah mommy ni dh nk expire, lama benor terperuk kt dapur. Dulu membeli tak hingat2, rasa cam leh abis 7 branak, rupa2nye tak leh hmm... Orange juice dh bergelas2 dh abis tp buahnye lom abis2 lagi nih. so dapeklah idea tuk wat kek ni...nak perabiskan stok...drpd membazirkan...:-)

Jom kita baking kt dapur....

Orange Streusel Cake
(Kek Oren Streusel)

Bhn2:

Streusel:
55g tepung gandum
25g unsalted butter, lembutkn pd suhu bilik
25g gula kaster
parutan kulit 1/2 biji oren

Kek:
175g tepung gandum
2sdt baking powder
175g unsalted butter
175 gula kaster
3 bj telur (pukul sedikit)
1sdt esen vanila
parutan kulit 1/2 biji oren
55g serbuk badam

Cara:
1. Panaskan oven - 160C. Lengserkan loyang kek springform saiz 23cm.
2. Utk streusel (topping): campurkan semua bhn dlm satu mangkuk & kacau2 guna garpu. Rupanye mcm crumbs.
3. Utk kek: Tapiskan tepung bersama2 dgn bkg powder ke dalam satu bekas besar kemudian campurkan butter, gula, telur dan esen vanila. Pukul smpai sebati. Lepas tu tmbhkan serbuk badam dan parutan kulit oren, kacau rata.
4. Masukkan adunan kek ke dalam springform. Ratakan. Kemudian taburkan streusel - menutupi ke semua bahagian atas adunan.
5. Bakar dlm oven selama lebih kurang 1jam atau hgga kek keperangan. Dh masak, sejukkan dlm 5-10min &  bawa keluar dr loyang. Sesuai utk minum petang :)

No comments:

Post a Comment