Tak sempat sesaje nk siapkan entry hat ni..bz mmanjang.
Dulu2 kami panggey ni biskut oat aje. Thanks to my beloved Auntie kt Kampar tu sbb sudi bagi resipi ni. Dr mommy bujang2 smpai laaaa ni still suker biskut oat ni. Auntie mommy mmg suke wat every yr so dulu2 kalo pegi rmh auntie, sure carik sekut ni.
Lama2 mintak terus resipi hehehhe..thanks ye!
Biskut Oat aka Biskut Jejari Oat
Bhn2:
(mommy buat 1/2 adunan aje sbb tu pun dh dpt seratus lebih)
Bhn A:
1 1/2 cwn myk sapi
3/4 cwn butter
1 1/2 cwn gula halus
Bhn B: (gaul bersama)
6 cwn quaker oats, kisar tp jgn smpai halus sgt (mommy guna quick oats)
2 1/2 cwn tpg gandum
6 sdb serbuk koko
Bhn utk coating (gaul rata semua bhn):
3/4 cwn susu tepung (agak2)
1/3 cwn gula halus
Cara:
1. Guna mixer, putar bhn A hgga sebati. Kemudian tambah bhn2 B dan putar lg hgga sebati. Off mixer then uli2 sket. Adunan siap.
2. Buat bentuk bebola, dlm saiz lbh kurang dr 0.8 - 1in. Boleh juga dlm bentuk bujur sket, terpulang. Susun atas loyang bergris. Buatlah smpai habis.
3. Bakar dlm preheated oven, dalam 175C, hgga masak (nmpk ia cam kering).
4. Bila dh masak, biarkan ia hgga suam2 sket then golek2kn ke atas bhn utk coating.
5. Simpan bila biskut betul2 sejuk.
No comments:
Post a Comment