Powered by Blogger.
RSS

Biskut Marble Shortbread

Ini adalah di antara biskut raya yang paling mudah nak dibuat.
Anak2 mommy mmg suke makan shorbread...ada satu masa tu, nk beli je biskut shortbread. Tp mommy tak berkenan sgt.

Ni mommy dh siapkan marble shortbread utk aidil fitri. Resipi ni mommy tak ingat langsung dpt dr mana, tup2 dh ada kt buku resipi mommy..kire2 4thn lepas (dlm thn 2006/7 gitu). So, pd penyumbang resipi ni, mommy ucapkn TQ byk2....cam biasa, ada la mommy tukaq2 sket cara & sukatannye tu hehehheh

Marble Shortbread



Bhn2 utk shorbread: (boleh dibuat biskut jajan je ni...)
220g butter
70g gula kastor
*250g tpg gandum
*2 sdb tpg beras
*diayak bersama

Bhn2 utk coklat marble:
*200g white cooking choc
*1 sdb shortening
*cairkan guna cara double-boiling

90g dark semi-sweet cooking choc, cairkan guna mikrowave. (mommy guna separuh aje)

Cara:
1. Griskan loyang cutter, 7x11in (mommy guna 8x8in, xder loyang cutter, malas nk beli sbb jarang guna so potong guna piso aje lerrrr..)
2. Pukul butter & gula hgga lembut dan ringan. Kemudian masukkan bhn2 ayak dan gaul (uli dgn tangan) smpai ia jadi doh yg lembut. Masukkan doh ke dalam loyang, ratakan. Lepas tu cucuk2 dgn garfu (ni trademark shorbread heehhe..ada lubang2 tu).
3. Bakar dlm preheated oven, 160C hgga masak (oven cam ayam mommy masak cpt, 20min dh ready!).
4. Bila dh masak, biarkan ia sejuk.

Sementara tu, sediakan topping choc-nya.
1. Bila white choc dh ready, tggu dia suam2 dulu then tuangkan ke atas shortbread.
2. Kemudian, amik dark choc (mommy boh dlm plastic piping) dan pipekan garisan2 ke atas choc putih td. Then amik toothpick, lorek ke satu arah utk mmbentuk marble (tgk gambar).
3. Dh siap, biar ia betul2 sejuk then baru leh potong bentuk square/rectangle, size ikut suka memasing lah. Dh siap potong, boleh ler disimpan....








---- comot le sket sbb potong secara manual ajo :P
*Boleh guna samada cooking choc utk topping then lorek marble tu guna white choc. Mommy dh jemu wat camtu so terbalikkan warnanye :)

*Kalau guna loyang cutter, buat bentuk marble for each square/rectangle so need more dark choc. Mommy buat lorek tak byk so tu yg guna dark choc sket ajer. Pastu, mommy potong ikut mana belahan lorekan yg mmbentuk marble tu...hrp2 phm le yer hihihihi

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment