Thursday, September 6, 2012

Lamb Chop Shawarma


Salam...

Today mom nak share lamb chop shawarma...yg asalnya dari lamb shawarma yg kebiasaannya dipotong kecik2 dn dimakan dgn hummus & roti pita and/or tahini. Since kombinasi semua tu tak brp kene dgn tekak mommy so, tukar tune sket so makanler dgn home made thousand island sos & jagung :) ---- lamb chop style!

Jom...shawarma!

Lamb Chop Shawarma

Bhn

2-3 pieces daging kambing (yg biasa dibuat lamb chop tu), dibersihkan & ketuk2 sket

Bhn perapan:
3-5 sdb jus dari 1 bj buah lemon
3-4 sdb olive oil
1-2 sdt bwg putih tumbuk
1/2-1 sdt serbuk kulit kayu manis
1/2 sdt serbuk nutmeg
1 sdt oregano kering
garam & gula secukup rasa

Sos 1000 island yg simple:
1-2sdb mayonis
1sdb sos tomato
1sdt jus lemon
---------

corn kernel
salad/timun

Cara:
1. Campurkan bhn2 perapan dlm satu bekas then lumurkan pada daging kambing tadi. 
Nak senang letakkan smua dlm plastik zip-lock then perap dlm 1-2jam.
2. Panaskan skillet (atau boleh aje guna kuali non-stick) then masakkan daging, pd dua2 bhg atas & bwh. Masa memasak tu, boleh la cucuk2 sket ngan garpu so that bhg dlm daging btul2 masak (tak nak buat pun xpe sbb tdkan dia ketuk2 sket). Dh masak, angkat. Siap.
3. Sos: gaul sebati bhn2 sos. Siap.

Makan bersama corn kernel, home made sos & salad (omit sbb xder stok) atau sayur2an lain.




No comments:

Post a Comment