Salam & G'day
Mom dh selesai puasa 6, Alhamdulillah...this is one of our last puasa menu besides mee kari, nasi ujang, teresek kcg panjang...
..very kelantan cuisine, this fish salad is definitely pembuka selera, really!
My version is very simple. Suppose kene ada bunga kantan & ikannye pun guna ikan yg available aje kt sini.
Lawar biasanye pedasssssss but level pedas mom ni very2 low so mom tak guna cili api, instead guna sebiji aje cili merah :D
Also, sstgh org tu taruk budu...kalau ada budu pun mom tak taruk sbb mom tak makan budu hehhe...So, bersyukur aje lah dgn apa yg ada kt sini :)
Jom....me-lawar!
LAWAR
Bahan:
2 ekor ikan mackerel
2-3sdb jus limau nipis (tambah/kurang jika perlu)
salad:
1 ulas bwg besar (atau bwg merah besar), hiris dadu
segenggam daun kesum, hiris halus2
1/2btg timun, hiris dadu
2-4btg kacang panjang, hiris nipis2
2 biji limau nipis (ambil jusnya)
1/2cm belacan, hancurkan (hat yg bakar lg sedap)
garam secukupnya
Cara:
1. Rebus ikan, then ambil isinya. Lepas tu gaulkan dgn jus limau nipis, biar terendam sket. Ketepikan.
2. Campurkn kesemua bahan2 salad. Then masukkan ke dalam bekas isi ikan tadi. Perisakan dgn garam dan gaul rata. Done!
Kerabu ni sedap dimakan dgn nasi putih yg panas2...
No comments:
Post a Comment