Tuesday, June 23, 2015

Daging Gulai Kawah




Daging Gulai Kawah

Bhn:
400-500g daging + lemak2 & urat2 sikit (organ dalaman lembu mom tak masuk sbb mom sorang je makan, yang lain surrender)
Pes tumis gulai kawah (mom dapat dari saudara di Kelantan yang berniaga pes2 ni kat kedai2 makan)
3-4biji bawang kecil, mayang
Air asam jawa, secukupnya
Gula, manisan & garam, secukupnya
Santan, secukupnya

Cara:
1. Sediakan pot, masukkan daging. Bubuh sedikit air. Masakkan daging hgga air (plus air daging yang terbit later on tu) agak2 kering & daging mulai empuk.
2. Masukkan pes tumis gulai kawah. Gaul rata, diikuti dengan bawang yang dimayang tadi. Kacau lagi.
3. Barulah dimasukkan santan secukupnya. Masakkan hingga menggelegak ye. Kemudian barulah diperisakan dgn air asam jawa, gula dan manisan serta garam. Gulai siap bila daging dah betul2 empuk dan agak pekat sikit.

Siap untuk dihidang :)



No comments:

Post a Comment