Sunday, October 24, 2010

Ikan Lap Prek

Ini salah satu masakan Thailand. Faham2 aje la kan, masakan2 dari negara tu mmg sungguh pedas so mmg tak mampu mommy nk makan esp kt kedai.
Jadi bila masak sendiri lagi senang cerita, boleh adjust kepedasannya tu. Resepi lap prek ni  adalah dari salah sebuah restoran Thai di KL. Thanks a lot for sharing! We luvvvv this one :)

Ikan Lap Prek































Bhn2 kisar:
3 btg cili merah (tambah jika nk pedas)
1-2 btg cili api (tambah jika nk pedas)
2 ulas bwg putih
1/2 ulas bwg besar
2cm halia
1cm lengkuas
2 btg serai
1 helai daun limau purut
sedikit garam

Bhn2 lain:
1 ekor ikan siakap - dibersih, kelar2 dan digoreng hgg masak.
2 btg cili api - hiris2 (tambah jika nk pedas)
5 ulas bwg putih - cincang
1 bj jus limau nipis
1 sdb kicap masin
1/2 bj bwg besar - potong bulat
1 bj cili merah - hiris2
1/2 sdt garam
2 sdb gula
myk utk menumis
sedikit air utk kuah

Cara:
1. Panaskan myk dlm kuali dan tumiskan bwg putih dan bhn2 kisar hgga naik bau.
2. Kemudian masukkan air, kicap, garam & gula dan kacau perlahan2.
3. Setelah itu masukkan jus limau nipis & kacau lagi serta masukkan bwg besar & cili merah.
4. Jika nk pekatkan kuah, masukkan sedikit bancuhan air tepung jagung, kacau perlahan2 hgga mendidih & tutup api.
5. Tuangkan kuah ke atas ikan siakap yg telah siap digoreng tadi....sesuai dimakan dgn nasi putih.

Nota: Kalau byk cili merahnya, lg cantik kaler masakan ni. Tp dek sbb mommy tak tahan pedas (hat yg ni pun dh berair idung dibuatnye!) so terpaksa ler redha kaler x brp mengancam ni....... tp rasa ttp umpphh!

No comments:

Post a Comment