Monday, May 21, 2012
Bingka/Benkang Jagung
Among kuih2 lama yang menjadi favourite some of my kids is bingka jagung.
Kalau orang perak, kami panggil bingka tu benkang so kira sama dgn benkang jagung la jugek ni. This is fortnight menu for breakfast and of top fav of my Khalish :)
Jom.........membenkang...!
Bhn A.
1cwn tepung
1/2cwn gula (tak exactly smpai 1/2cwn, kurangkn sket pd yg tak suka manis sgt)
1bj telur, saiz A
1 1/2 cwn santan
1/2 cwn air
---------------------
1 tin creamed corn (di sini creamed corn tak berapa manis sgt)
---------------------
loyang kek 20cm (jenis mould ring)
Cara:
1. Panaskan oven 160C sambil letakkan loyang dlm oven (griskan loyang dgn sdikt myk masak).
2. Guna whisk, pukul bhn A smpai sebati (tiada lumps).
3*. Guna spatula, gaul rata creamed corn ke dalam adunan tepung.
*boleh letak sdikit pewarna kuning kalau nak.
4**. Bwk keluar loyang dr dlm oven. Tuangkan adunan ke dalam loyang, ratakan.
**boleh gak tabur dgn sesame seed atas adunan.
5. Bakar dlm 1jam atau hgga bingka kental. Potong bila bingka betul2 sejuk.
- ada kerak2 kt tepi2 lg sedap! but my kids x minat la plak hmmmm......
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment