Sunday, May 20, 2012

Garlic Ring


Salam & G'day...
Today mommy nak share buat garlic bread utk dimakan dgn mushroom soup. Biasanye buat simple & skeping2 tp kali ni, mommy buat style lain & guna bread machine. I make it using non-stick ring mould cake tin.

Jommm...meroti....!

Bhn A:
350ml air
2sdb olive oil
500g tepung roti
2sdb gula kaster
2sdt yis segera
---------------
Bhn B:
2-3sdb minced garlic
1/2cwn parmesan cheese atau secukupnya (blh tmbh/kurang ikut slera masing2)
100g butter, cairkan
1sdt garam
2-3sdt dried oregano atau Italian herbs seasoning
----------------
9in/23cm non-stick ring mould cake pan

Cara:
1. Masukkan kesemua bhn2 A ke dalam bread machine. Set ke DOUGH. Tekan Start.
2. Bila dh siap kneading, bwk keluar doh & letak atas bench beralaskn tepung. Tumbuk2 doh utk kluarkan angin. Jadikan doh bentuk bulat besar & potong kepada 12 bhg sama besar (agak2). Buat bentuk bulat2 jugak. Griskan cake pan.
3. Campur & gaulkn bhn2 B. Ambil doh satu persatu then celupkan dlm campuran butter & letakkan ke dalam cake pan. Letak jarak2 sket je sbb nnt bila masak nnt dia akan kembang & melekat antara satu sama lain. Dah siap smua doh, bila ada baki lagi campuran butter, tuang or drizzle atas doh2 tu. Biarkan ia naik double in size (better tutup).
4. Panaskan oven 190C. Dalam 45min ke 1jam, doh should rice beautifully then bakar dlm preheated oven dlm 40min or smpai doh browning (mommy biar dark brown sket sbb nk cheese rangup2). Bila dh siap bakar, bawa keluar dr pan & just yummmmmmmm kalau mkn masa suam2 gitu with mushroom soup, of course!

1 comment:

  1. sedap ni alma lama tak meroti buleh try test hehehe

    ReplyDelete