Sunday, September 29, 2013

Almaraz Moza Roll



AsSalam...

Lama sgt dah tak bersiaran. Tahun 2013 ni adalah tahun transition buat mon & keluarga, penghijrahan semula ke tanahair, berpindah rumah, berpindah lokasi tempat kerja...

Almost setiap hari memasak tapi memang kesuntukan masa nak share di sini. Apa2 pun, yang sempat aje boleh ditayangkan, selebihnya memerap dlm laptop & tab aje ler dulu ye.

Roti atau bun sempoi untuk lunchbox anak2 tp tak sempat nk jadi lunchbox pun...abes dimakan kt rumah. Mom pun xsedar, tgk2 dlm bekas, boleh dikira brp ketul aje yg tggl aduiii....
..so, ni aje belen2 yg tggl.

Simplicity is my life routine....begitu jugak dgn masakan. This roll is very simple such that you just make use of any type of cheese yg available -- mozarella ka, cheddar ka....Since mom ada mozarella, which happens to be the fav of all among the children (except my darling la kan...dia anti cheese!), so I came up with this roll called Moza Roll :)

Jom........meroti :)

ALmaraz Moza Roll

Bahan:
Sila rujuk bahan2 untuk membuat doh resipi Richard B. di sini. Doh ni serbaguna, bukan takat buat donut, buat roti2 yg mudah di France nun pun boleh gaks.

Mozarella cheese secukupnya
Sedikit susu / air utk glaze atas roll
Bijan (optional) utk tabur atas roll

Cara:

1.Bila doh dah siap mesin/uli (mom terpaksa menguli sekarang ya...sbb mesin dah merajuk!), tumbuk2 untuk keluarkan angin. Bulatkan doh dan rehatkan hingga naik dua kali ganda saiznya. Cara merehatkan doh (pada yg belum pernah buat), cuma letak dalam bekas besar, balut kemas atas bekas tu dgn cling wrap. Biasanya masa utk rehat tu bergantung kepada suhu sekeliling.

2. Dah siap rehat, tumbuk2 lagi then bahagikan doh kepada saiz2 roll yg dikehendaki dgn cara bulat2kan setiap doh tsbt. Ambil 1 doh, bentukkan spt kon. Pd hujung bwh (saiz yg lebar), letakkan la mozarella cheese (mcm letak inti utk buat popia tu je). Kemudian gulungkan doh dari bwh (saiz lebar yg dah diletak inti cheese td) ke atas (saiz plg kecil). Letak kan roll atas dulang pembakar dgn cara bhg hujung kecil td terletak di bhg atas (blh tgk gambar). Buat sampai abis, susun roll tu biar ada jarak sket la..lekat2 pun tak tapi tak comei la plak nanti, itu aje...Rehatkan lagi doh dlm  45min ke 1jam

3. Dalam lg 10-15min sblm doh bolh dibakar, panaskan lah oven 170-180C bergantung kepada jenis oven, bakar dalam 15-20min. Sebelum masuk oven, brushkan dgn susu atau air ke atas setiap doh then taburkan dgn bijan. Kalau tak nak bijan pun tak pe, mom pun xguna sbb kids said NO. whatever..!

4. Bila dah siap bakar, boleh lah brushkn dgn butter kt atasnya...then hidangkan.



4 comments:

  1. cantiknya nampak kejadian roti tu...gebu gebas gitu...

    ReplyDelete
  2. Salam,

    dah balik ka? all this while i silent reader jer.... :)

    ReplyDelete
  3. Ummisara, Wsalam...

    Iye sudah. Ooo ok. Thanks sudi blogwalking kt sini!

    Busy teramat sgt tu yg jarang2 update blog walhal hari2 ke dapur :)

    ReplyDelete
  4. Adda syuhada

    Thanks for being here.
    Roti mesti kne gebus & fresh from the oven, baru umppphh hehehh.

    Adda pun boleh buat pny...!

    ReplyDelete