Saturday, October 12, 2013

Almaraz Spicy Cheesy Pasta


As Salam & Good day,

As usual, kids' fav food must be in the top list :)

And, as usual, simplicity in the kitchen is my policy :)

Furthermore, as usual, fusion of food is my expertise :)

So, as usual......bila setiap hari bekerja itu hanya seciput masa yang ada untuk cooking, maka, segala yg cepat tp kena pada tekak itu lah yg paling ngam dilaksanakan :)
Sebenarnya dah lama mom cara mcm ni tp tak sempat2 nk kongsi kt sini. Now ada kesempatan sikit so mom tak lepaskan peluang keemasan for sharing.

To be frank, spicy tu tak ler spicy sgt but then mom tambah serbuk cili so rasa kepedasan adalah sikit2 bagi org yg tak tahan pedas cam mom ni kan.

Jommm......spicy cheesy pasta!


Almaraz Spicy Cheesy Pasta

Bahan:

Pasta:
300g pasta (any type will do, mom guna elbow pasta)
1sdb olive oil
1st garam
air secukupnya untuk merebus

Paste:
400g minced chicken
2sdb olive oil
3-5ulas bwg putih, tumbuk/kisar, nak grate/crush pun ok
2cwn tomato puree
1sdt serbuk cili/pes cili kering (nak pedas tambah lagi)
1sdt lada hitam, tumbuk, tak perlu halus (atau guna grinder)
1cwn cendawan butang, hiris kecil2
1-2 helai bay leave
1sdb dried oregano
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya

Bechamel atau sos putih:
1sdb olive oil
1sdb tepung gandum
3/4 - 1cwn fresh milk
cheddar  & mozarella cheese secukupnya

Cara:
A. Pasta:
Rebus pasta (sebaiknya ikut arahan paket) dgn air yang dicampur dgn olive oil dan garam. Siap rebus, lalukan dgn air sejuk & tos. Ketepikan.

B. Paste:
1. Panaskan olive oil. Tumis bwg putih sampai naik bau sahaja then masukkan minced chicken. Kacau2 dan tumis ayam smpai airnya agak kering then baru masukkan serbuk cili & lada hitam. Kacau2 lagi. Tambah tomato puree  & air dalam 1/2cwn.
2. Masak hgga pekat sikit. Masukkan cendawan butang, bay leave & dried oregano. Kacau2. Perisakan dgn garam & gula. Simmer  (means masak dgn api kecil atau reneh) sampai betul2 pekat. Dah siap pekat then tutup api.

C. Bechamel atau sos putih
1. Panaskn olive oil dalam pot.
2. Masukkan tepung, kacau2 supaya tiada lumps.
3. Tambah susu sikit2 smbil kacau. Keep on stirring until thickens up. Biar dia pekat betul then baru tmbhkn cheese. Masa ni tutup api, terus kacau smpai cheese hancur. Biasanya, utk sukatan ni mom tak sukat2 pun brp byk cheese...just masukkn like kalau secawan cheese tu, 60% cheddar, 40% tu moza..lebih kurang gitu la. Kirenya kene generously lah jugak letak cheese, baru sedap!

Setelah siap A, B & C, sediakan non-stick fry pan. Pasang api kecil.
Masukkan paste dlm pan, kalau byk sgt, boleh simpan baki dlm fridge, buat mini cottage pie ke pe...
Lepas tu kacau2 then masukkan pasta yang dah direbus tadi. Kacau rata smpai ia panas.
Tutup api then trus tuang bechamel/sos putih ke dalam pan, kacau rata. Angkat.

Siap untuk dimakan!


















No comments:

Post a Comment