Wednesday, June 8, 2016

Iftar 1 Ramadhan 1437H | 06.06.16




Alhamdulillah first time in 19yrs, dpt iftar bersama dgn family mertua di kampung.
So, jadual menu iftar dah tukar sikit lah. Mom just guna pakai whatever in the kitchen.
Ayam jintan xde sbb bhn xcukup korum, mertua masak gulai darat ayam.
Ulam2 pun tukar dgn yg lagi best!...MIL kutip je kat kebun yiihaaaa....fresh gitu!
Sotong goreng kunyit still on spt dlm jadual, mom masakkan lah.
Karipap hmmm...daging je ada so buat inti tu aje lah.
Rolling pin xde so mom guna gelas utk canaikn doh. Tepung bagai smua ada.Settle!

Our first day ifttar in 2016, Monday:

Nasi putih
Gulai darat ayam
Sotong goreng kunyit + snake beans
Celur pucuk betik, pucuk beko & pucuk ubi
Sambal 
Air kelapa muda..in-laws & my darling uruskn.

- karipap inti daging & potato

Ni resipi adhoc karipap mom hehe..

KARIPAP (inti daging)
Doh kulit yg rangup!

Memula nk buat karipap pusing tp xde marjerin.
So buat karipap biasa je lah.
Ni smua anggaran je ye sbb xde cwn pnyukat hehe

Doh:
2 1/4cwn tepung gandum
1/2cwn minyak (xsmpai half pun, panaskn dulu dlm kuali)
3/4cwn air  (adjustkn jika doh masih agak keras tmbah sedikit garam, kacau2)

Cara:
  1. Sediakn tepung dalam satu bekas. Buat lubang di tengah.
  2. Masukkn minyak panas ke dlm tepung, mula2 kacau2 dgn senduk, bila dh suam ramas2 dgn jari shj, smpai jadi crumbs.
  3. Kemudian tambah air skit2 smbil uli & uli. Uli hgg doh tak melekat di tangan & lembut (jika masih keras, basahkn tgn dgn air & teruskn uli). Buat bentuk bebola besar. Siap!
Inti:
Semangkuk daging, mom blend utk jd minced meat
2 biji ketang, potong dadu
2sdb serbuk kari

Bhn tumbuk:
Cili kering 
Bwg merah
Bwg putih
Garam & gula secukup rasa
Seeikit air

Cara:
  1. Panaskn minyak dlm kuali. Tumis bhn2 tmbuk hgg naik bau. Masukkan kentang & daging, biarkn ia masak (sambil tu kacau2) hgga air daging agak kering.
  2. Tambah serbuk kari, sedikit  air & kacau2.
  3. Perisakn dgn garam & gula, masakkn hgga kentang empuk. Siap!

Utk membuatnya, Bahagikn doh kepada 16 (saiz terpulang lah ye).
Buat bentuk bebola kecil2.
Guna rolling pin (ni mom guna gelas je, adhoc kata kan :-) ) then canaikn doh. Letak inti & katupkan then buatlah simpul2 tu.
Buat smpai habis.
Goreng deep fry, api medium.
Siap!

Inti boleh pelbagai ikut citarasa. Mom lebih suka buat guna ubi keledek (sweet potato) sbb dah sebati dgn jiwa :) unless adhoc case macam ni hihi...

Doh kulit karipap yg dah siap diuli

Inti daging dh siap, canai doh kulitnya atas talam aje yer heheh





No comments:

Post a Comment