Jommmmmm masak!
almaraz sambal telur
Bhn2:
2-3 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
1/2 inci halia
(tumbuk kasar ketiga2 bhn ni. kalau masak sambal, bwg putih mmg sedap boh byk2...juga elok nk kawal kolesterol)
1-2 sdb cili kisar (cili kering yg dikisar atau kalau ada cili boh pun ok...kalau gna serbuk cili, mommy kurangkn sket sbb mommy & fmly x kuat makan pedas2 nih)
3 bj telur
garam & gula secukup rasa
minyak secukupnya untuk menumis
sedikit air
Cara:
- Panaskn minyak dalam kuali.
- Masukkan bhn2 tumbuk & kacau2. Dh nak naik bau masukkan pulak cili kisar. Kacau2 lagi then masukkan air, garam & gula. Cukup perisa ni awai2 sbb bila dh masuk telur x payah dah nk masukkan lagi...Air tu terpulang nk byk mana...kalau nk berkuah, tmbh sket air...pandai2 le adjust yek.
- Bila nk menggelegak, pecahkn telur satu per satu. Pastikan merah telur dipecahkn juga. Balik2kan (jgn kacau kuat sgt) then tutup api.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment