Friday, April 30, 2010

almaraz sambal telur

Mmmm..mmg enak especially kalau nk tukar slera drpa makan ikan, ayam, daging & seafood. Mommy kalau nk memasak tu yg penting skalik sedap but cepat penyediaannya...guna bhn2 yg sedia ada, lg mudah..skodeng2 kt dapur pas tu mula ler chop2... :)
Jommmmmm masak!



almaraz sambal telur

Bhn2:
2-3 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
1/2 inci halia
(tumbuk kasar ketiga2 bhn ni. kalau masak sambal, bwg putih mmg sedap boh byk2...juga elok nk kawal kolesterol)
1-2 sdb cili kisar (cili kering yg dikisar atau kalau ada cili boh pun ok...kalau gna serbuk cili, mommy kurangkn sket sbb mommy & fmly x kuat makan pedas2 nih)
3 bj telur
garam & gula secukup rasa
minyak secukupnya untuk menumis
sedikit air

Cara:
  1. Panaskn minyak dalam kuali. 
  2. Masukkan bhn2 tumbuk & kacau2. Dh nak naik bau masukkan pulak cili kisar. Kacau2 lagi then masukkan air, garam & gula. Cukup perisa ni awai2 sbb bila dh masuk telur x payah dah nk masukkan lagi...Air tu terpulang nk byk mana...kalau nk berkuah, tmbh sket air...pandai2 le adjust yek.
  3. Bila nk menggelegak, pecahkn telur satu per satu. Pastikan merah telur dipecahkn juga. Balik2kan (jgn kacau kuat sgt) then tutup api.
Sedia utk dimakan .... hidangan tengahari atau malam bersama nasi putih.
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment