Kerabu adalah antara fav makanan mommy sbb 1st, it is veggy-based & 2nd, ianya simple dan mudah disediakan. Resepi kerabu yg mommy nak sharekan ni adalah kerabu yg biasa bonda mommy buat masa kecik2 dulu. Tp dek sbb selalu dh makan kerabu sebegitu, maka mommy buat buat variasinye...tmbh udang atau sotong atau kedua2nya. Tp yg ni mommy cuma ada stok udang so wat kerabu udang & daun silum aje ler yer........
Jommmmm wat kerabu......!
Kerabu udang dan daun silum
Secekak daun silum
3-5 ekor banana prawn (lain2 jenis udang pun bleh, asalkan saiz besar)
(nota: udang hendak lah dibuang semua kulit, dibersihkan & direbus dgn air + sdkt garam, rebus hgga masak)
Segenggam kelapa parut (agak2)
1 biji cili merah (kalau nk pedas tmbh le lagi)
1cm kunyit hidup
1 bj bawang - hiris nipis2
1/2 bj limau nipis (ambil jusnya)
garam & gula secukup rasa
Cara:
1. Potong pendek2 daun silum, bersihkan dan ditos. Letak dlm satu bekas.
2. Tumbuk (dlm lesung batu) cili merah, kunyit, garam dan gula sampai lumat. Kemudian tmbh kelapa parut dan tumbuk sekejap. Lepas tu baru masukkan hirisan bwg dan tumbuk lagi tp tak perlu lama - sekadar nk satukan smua bhn dlm lesung batu tu je. Dlm kata lain, bwg tak perlu hancur sgt. Ambil bhn2 tumbuk ni dan letak dlm bekas daun silum td.
3. Udang yg dh direbus dipotong pendek2 dan letak dlm bekas campuran daun silum & bhn2 tumbuk td. Perahkan limau nipis then baru kacau kesemua bhn hgga sebati & mesra.
nota: biasanya mommy akan rasa dulu cmpuran bhn2 kelapa tumbuk tu. kalau dh cukup garam & gulanya baru tmbh bwg then tumbuk skejap. kalau tak, tmbh le garam/gula then tumbuk sebentar seblm masuk bwg (sbb mommy prefer bwg yg tak brp hancur).
4. Jom makan.........
No comments:
Post a Comment