Thursday, December 16, 2010

Sotong Pesemol

Salah satu superb resipi drpd Pak Amir...To me, the taste is very malay authentic dgn flavors dr daun kunyit, serai & lengkuas menambahkan kedalaman rasa & aroma masakan ni. Ini adalah salah satu resipi yg boleh dikira sbg variasi utk menambah cara memasak sotong, selain drp wat kerabu, masak sambal, sumbat, masak kicap & etc.

Bhn2 pun tak susah mana cumanya mommy x der gula jawa (spt dlm resipi asal). So mommy just put manisan / gula biasa bila masak masakan ni. Another thing, daun kunyit mommy x hiris halus2 tp mommy just carik2 aje. Style gini pun mommy apply bila wat rendang. Dulu2 hiris halus2 tp bila carik2 pun ok gak rasanye so better wat yg lg mudah kan :)

So, resipi yg mommy share-kan ni asalan dr Pak Amir tp mommy dh tukar/tambah/kurang ikut selera sndiri. Jumlah / anggaran sukatan adalah mengikut bilangan sotong yg mommy guna...sikit je, 3 ekor tp saiz agak besar gak (sebab mommy & papa je yg mkn sotong, anak2 tak brp sgt).

Jom kita ke dapur...!

Sotong Pesemol


Bhn2:
3 ekor sotong, bersih & potong besar2
1 sdb olive oil
2 bj tomato - potong half
1 tangkai cili merah - potong half
1/2 (setengah) inci lengkuas - hiris2
1 btg serai - dititik

bhn kisar:
3 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1cm kunyit hidup
2 tangkai cili merah
sedikit air

manisan/gula
1 kpg asam keping
1 cwn santan pekat + sdkt air
garam secukup rasa

Cara:
1. Panaskan  myk dlm pot. Tumiskan bhn kisar beserta lengkuas & serai.
2. Dah naik bau, tmbh santan, asam keping serta garam secukup rasa. Kacau2 smpai mendidih & mula memekat.
3. Bila dh memekat, masukkan sotong & daun kunyit yg dicarik2 td. Kacau2 dulu sblm masukkan tomato. Teruskan kacau2 hgga sotong masak dan angkat. Sedia utk dihidangkan!



No comments:

Post a Comment