Wednesday, December 22, 2010

Scotch egg - Almaraz's style

Salah satu resipi turun temurun omputih yg menjadi fav anak2 mommy adalah hat yg satu ni. Al-maklum ler, bebudakkan kkkrrrazy le gak dgn telur rebus. Resipi nye simple je tp renyah sket ler masa nk mmbuatnye...Kene menempa2 macam dlm kelas art la plak eekekeke.... Tp, sekali-sekala pe salahnye kan. Kali ni, "sarang"nye tu mommy wat ikut citarasa mommy la plak, biar ada rasa pedas2 sket plus flavours dr english herbs. 

Jom main tempa2 kat dapoq....

Scotch egg - Almaraz's style


Bhn:
2 bj telur, direbus smpai masak dan buang kulitnya

utk sarang:
150g daging cincang (anggaran sukatan) / guna sosej red lea ke, baiada ke (buang le casingnye tu)
1 sdt serbuk lada sulah
1 sdt serbuk lada hitam
1 sdt dried rosemary
1 sdt dried thyme
garam secukup rasa

utk salut: (sediakan 3 mangkuk/bekas)
1 bj telur - kacau2 & letak dlm mangkuk 1
breadcrumbs secukupnya - letak dlm mangkuk 2
tepung gandum secukupnya - letak dlm mangkuk 3

myk sayur (kalo xder, pe2 jenis minyak ler) secukupnya utk menggoreng

Cara:
1. Gaul rata ke semua bhn2 tuk wat sarang tuh then bahagikan kepada 2 (sbb guna 2bj telur je kan).
2. Ambil satu bhg dari 1. tu, then leperkan di atas tapak tgn (nk sng, lmbabkan kedua2 belah tapak tgn atau guna plastik). Then, tgn satu lagi get ready dgn sebiji telur rebus yg dh digolek2 dlm tepung (tujuannya utk lekatkan sarang pd telur). Kemudian, letak telur atas tapak tgn satu lagi (yg ada "sarang"nye tu) td balutkan/bungkuskan telur dgn "sarang"nye tu. Tekap2 betul supaya xder ruang yg tak dibaluti. Letak dlm satu piring & buat yg sama pd satu lg telur. Rupanye cam ni...














3. Pastu, panaskan myk dlm kuali kecil (yg melengkung sket) supaya myk byk sket terkumpul tgh2nye tu. Bkn apa, nak deep fry dgn sedikit myk (mommy tak mo deep fry sbb xmo telur ni serap myk sgt). So cara camni pun blh gak utk memasakkan sarang tuh. Biar myk dipanaskan dgn api kecil.
4. Pastu, hati2 sket ek..angkat satu telur, sekali lg lumur dgn tepung, then dgn telur then golek2kn dgn breadcrumbs. Tang golek2kn dgn breadcrumbs tu haa masa tu leh lar perbetulkn sarangnya kalau ada yg cam terkoyak ke pe sbb bila dh kene breadcrumbs, tak melekat dh di tangan.
5. Goreng telur dlm myk panas td..still dgn api kecil. Golek2kn masa ia dlm kuali supaya ia masak sekata. Bila dh browning, means sarang dh cukup masak. Leh angkat & then gorenglah telur satu lg. Kalau dh biasa buat, leh goreng dua2 skali gus..terpulang ler yer.


Ni ler rupa telur yg dah siap digoreng...
Boleh dihidangkan dgn nasi putih atau dimakan begitu saja. Tak perlu pencicah dh sbb flavor herbs yg ada dlm "sarang"nye dh cukup membangkitkn selera :)

Tp masa  nak makan tu, boleh dibelah dua atau empat. But for anak2 mommy potong kecik2 supaya sng nk ngap!

No comments:

Post a Comment