Sup Ayam Berkrim
Bhn2:
200g ayam (mommy guna bhg rusuk & dada aje)
1sdb butter
1sdb olive oil
1/2bj bwg bombay, potong kecil2
1/2bj karot, potong kiub kecil2
1/2btg celery, potong kiub kecil2
1sdb tpg gandum
150ml light thickened cream (atau kalo xder gantikan dgn santan pekat)
sedikit garam
daun sup, hiris kecil2
Cara:
1. Rebus ayam dlm satu periuk bersama air (dalam 6cwn). Ni kire nk wat chicken stocknye la. Mula2 guna api sederhana, rebus smpai air menggelegak. Bila dh menggelegak, kurangkan kepada api kecil. Renehkan ayam dlm 20min (jgn guna api besar kalo tak ayam jd keras), pastu tutup api dan ketepikan.
2. Bila ayam dh sejuk sket, toskan dan carik2kan. Buang smua tulang2 juz amik isinye sj. Stok ayam tu td ditapis dlm satu bekas lain.
3. Panaskn olive oil & butter dlm sauce pan, guna api medium aje. Masakkan bwg, carrot dan celery smpai lembut, sentiasa kacau. Kemudian, taburkan tepung dan kacau cepat2. Pastu terus tutup api & tmbhkan kesemua air chic stock yg dh ditapis td. Pastu on balik api dapur tu dn biarkan sup mereneh hgga mendidih.
4. Bila dh didih, tmbhkan cream/santan td serta sedikit garam.Lepas tu masukkan ayam yg dh dicarik tadi & renehkan lagi dlm 5 ke 10 min.
5. Hidangkan bersama hirisan daun sup, cicah dgn roti atau dimakan dgn nasi putih...wallah!
.
No comments:
Post a Comment