Monday, February 7, 2011

Tomyam sayur

Anak2 mommy boleh dikatakan semuanya sukerrr le sgt ngan tomyam...nurun papanye la tu katakannnn...depa paling suker hirup kuahnya tp isinya tak heran sgt pon...sowhy not what veggy tomyam tp ngan byk kuah. Tp, dek nk ada rasa ke-ayam-ayaman tu, mommy masukkan sket bhg ayam yg tulang2 tu jerk...at least leh tmbhkn rasa. Caranya lebih simpel, xyah guna pes tomyam, light sket rasenya but stilll yummmm..............

Jom wat tomyam sayur...

Tomyam sayur



Bhn:
150-250g bunga kobis, potong2
3-5 btg cendawan tiram putih/kelabu, carik2 biar jd kecil2 sket (optional)
1/2 (setengah) btg karot, hiris bulat2 nipis
1/2 (setengah) batang celery, hiris pendek2
2 bj tomato, belah dua atau empat
100g ayam (bhg yg tulang2), potong kecil2

5-7ulas bwg putih, ketuk sket tp jgn hancur (mommy guna mata pisau tuk crushkan)
1ulas bwg bombay,belah empat atau enam
1 in lengkuas, hiris nipis & ketuk sket
5-7btg serai, dititik
5-7helai daun limau purut, carik2 sket
3-5sdb cili sos
2sdk cili kisar/serbuk cili (adjust kalo nk lebih pedas)
1-2sdb jus limau nipis
1sdb myk utk menumis
air secukupnya
garam & gula secukup rasa

Cara:
1. Panaskn myk dlm periuk medium size. Tumiskan bwg putih & serai. Kacau2 smpai naik bau aje then tmbhkan cili kisar & sos cili. Kacau2 lagi then masukkan tulang2 ayam. Masukkan air, lengkuas, daun limau purut  serta perisakan dgn garam & gula. Renehkan dlm 2-3 minit.
2. Masukkan bunga kobis & kacau2 (dlm 1-2min) then baru masukkan cendawan. Kacau2 lagi, then tmbhkan tomato dan kacau2 sebentar sebelum dimasukkan bwg besar, karot, celery & jus limau nipis. Bila buah tomato dh nk tertanggal kulitnya, tutup api. Siap. Sedap dihirup masa panas2 sket!




.

No comments:

Post a Comment