Wednesday, April 27, 2011

Sardin Goreng Masak Merah

Emmm...kalo masak sardin dlm tin je, dah blh dikire masak ala2 org bujang hehhehe...tp not bad gak rasenye sbb ikannye garing bkn lembik2 gitu. Makan ngan nasi panas2 sure sedappppp.......

Jom kita ke dapurrr....!

Sardin Goreng Masak Merah

wat kuah lebih sbb sure nnt kering pnye :)
Bhn:
1 tin sardin (saiz besar)
bhn2 tumbuk:
3-5 ulas bwg kecil
4 ulas bwg merah
1cm halia
------------
1-3sb cili kisar (adjust jumlah kalo nk lebih/kurang pedas)
1sd pes asam jawa
air secukupnya (dlm 3/4cwn) - utk kuah, kalau nk sket, kurangkan
garam & gula secukup rasa
minyak utk menggoreng & menumis

optional:
1 ulas bwg besar - hiris bulat
1-2bj cili hijau/merah - hiris nipis serong2


Cara:
1. Keluarkan ikan sardin dr dlm tin. Rendam & bersihkan dlm air yg nk dibuat kuah td, dan toskan.
2. Panaskn myk dlm kuali. Pastikan ikan betul2 xberair dan goreng dgn api sederhana, hgga garing & angkat. Siap.
3. Kurangk myk dlm kuali yg digunakan utk goreng ikan td. Amik secukupnye utk menumis masak merah tu. Panaskn myk & tumiskan bhn2 tumbuk. Naik bau then tmbh cili kisar & kacau2.
4. Bila naik myk, tmbh air yg direndam ngan ikan td, kuah sardin dlm tin, garam & gula secukup rasa. Bila dh menggelegak, masukkan ikan & "mesrakan" dgn kuah. 30-40saat sblm angkat masukkan hirisan2 bwg & cili, jika suka. Angkat & hidangkan!

No comments:

Post a Comment