Jom kita ke dapurrr....!
Sardin Goreng Masak Merah
wat kuah lebih sbb sure nnt kering pnye :) |
1 tin sardin (saiz besar)
bhn2 tumbuk:
3-5 ulas bwg kecil
4 ulas bwg merah
1cm halia
------------
1-3sb cili kisar (adjust jumlah kalo nk lebih/kurang pedas)
1sd pes asam jawa
air secukupnya (dlm 3/4cwn) - utk kuah, kalau nk sket, kurangkan
garam & gula secukup rasa
minyak utk menggoreng & menumis
optional:
1 ulas bwg besar - hiris bulat
1-2bj cili hijau/merah - hiris nipis serong2
Cara:
1. Keluarkan ikan sardin dr dlm tin. Rendam & bersihkan dlm air yg nk dibuat kuah td, dan toskan.
2. Panaskn myk dlm kuali. Pastikan ikan betul2 xberair dan goreng dgn api sederhana, hgga garing & angkat. Siap.
3. Kurangk myk dlm kuali yg digunakan utk goreng ikan td. Amik secukupnye utk menumis masak merah tu. Panaskn myk & tumiskan bhn2 tumbuk. Naik bau then tmbh cili kisar & kacau2.
4. Bila naik myk, tmbh air yg direndam ngan ikan td, kuah sardin dlm tin, garam & gula secukup rasa. Bila dh menggelegak, masukkan ikan & "mesrakan" dgn kuah. 30-40saat sblm angkat masukkan hirisan2 bwg & cili, jika suka. Angkat & hidangkan!
No comments:
Post a Comment