One thing abt kuih sagu ni is my kids TAK suka makan dgn kelapa parut! Mommy plak tak brp suka kalau byk sgt kelapanye tu. My darling sng citer, tak byk ckp, leh aje mkn :)
Anyway, kuih sagu ni adalah (yg mommy rasa) kuih yg amat mudah utk dibuat & bley jd penyelamat (esp time2 terdesak tuh!) ... for, of course, dijadikan hidangan tuk bekpes/ptg.
So since dh lama tak pekena kuih sagu, makan smlm mommy wat le tp guna (cam biasa le kan) shredded coconut (dessicated pny tak de dlm stok). W/pun 100% TAK sama ngan kelapa parut ori kita tu tp jadik le kan....
Resipinye for sure se-antero malaya dh tau. Mine is very easy to remember (this is for beginner heheheh):
Kuih Sagu
bhn:
2 cwn air
1 cwn sagu (cuci & toskan)
3/4 cwn gula (adjust kalo nk lebih/kurang manis)
sedikit pewarna (hijau/merah/kuning/etc)
sehelain daun pandan, simpulkan (jika ada)
utk salut:
kelapa parut + sedikit garam
Cara:
1. Didihkn air bersama gula, pewarna serta daun pandan. Kemudian masukkan sagu. Kacau2 hgga pekat & jernih then tutup api.
2. Kuarkan dulu daun pandan then masukkan dlm bekas / loyang. Bila betul2 sejuk baru potong & salutkan dgn campuran kelapa parut. Siap utk dihidang!
.......very simple yet yummm...
No comments:
Post a Comment